12 Oele-muziekconcours in Breda

In 1967, het eerste jaar van het bestaan, gaan d’Haone vlak voor carnaval op excursie naar Breda. Bestuurslid Jos Binckhorst, zelf afkomstig uit Breda, wijst de weg. Met een bus vol uitgelaten leden gaat men naar het Oele-muziekconcours. Dit topevenement op het gebied van carnavalsmuziek, dat jaarlijks gehouden wordt in zaal ‘Beurs Modern’ aan de markt te Breda, biedt werkelijk topvermaak. Kapellen en muziekskes moeten in zes nummers hun muzikale kwaliteiten demonstreren. En hier in Breda wordt zowel ‘muzikaal’ als ‘kwaliteit’ met hoofdletters geschreven.

Maar er is meer... Van de optredende muzikanten wordt tijdens een tweede optreden een carnavaleske stunt verwacht. En juist dat deel van het programma spreekt d’Haone bijzonder aan.

d’Haone hebben dan nog geen eigen kapel, maar de ‘Leutgadommers’ verzorgen een soort gastoptreden, luidkeels aangemoedigd door de Eindhovenaren. Spelen op het Oele-muziekconcours is voor veel deelnemende groepen vooral keihard spelen.

1969 Vaantje Oele MuziekconcoursOp zondag 26 januari 1969 gaat dan de d’Haone Fuut als eerste kapel van d’Haone naar het prestigieuze Oele-muziekconcours. Toon Willems treedt aan als dirigent. Alles moet wennen, de mannen spelen ‘de sterren van de hemel’, maar de jury kan de muzikale prestaties niet zo waarderen. Nou ja..., met een poedelprijs dan! d’Haone Fuut wordt laatste.

 

 

 

 

 

 

1970 Vaantje Oele MuziekconcoursDe mannen van d’Haone Fuut zijn echter zeer gemotiveerd om het de volgende keer beter te doen. Ze weten nu immers precies wat ze daar in Breda staat te wachten. En jawel hoor, bij de 5e editie van het Oele-muziekconcours, zondag 18 januari 1970, doen ze het geweldig. Ze worden zelfs tweede!

In de krant staat een dag later te lezen: ‘Het grote winstpunt van het Oele-muziekconcours is de deelname van een flink aantal jongeren kapellen. Het heeft er alle schijn van, dat bij de jeugd de belangstelling voor een plezierige manier van musiceren bij de harmonieën is overgegaan op de carnavalskapellen’. Over de muzikale kwaliteit vermeldt de krant verder: ‘De vijf eerst geëindigden’ zijn in feite de enige kapellen die behoorlijk musiceren. De rest volstaat met of oorverdovend hard blazen en trommelen, of met gezapig wat deuntjes ten gehore brengen.

De strijd tussen de verschillende stijlen carnavalsmuziek lijkt voorlopig gewonnen door het moderne ritme. Met name d’Haone Fuut combineert Zuid-Amerikaanse ritmes en muzikaliteit op een uitstekende wijze. Verder zorgt de d’Haone Fuut voor een geweldige feeststemming, niet in de laatste plaats door haar in grote getale aanwezige springende supportersschare.

In 1971 wordt het kunstje overgedaan, maar nog beter. d’Haone Fuut wint het Oele-muziekconcours.

1973 02 04 Haonefuut bij Oele concours 02

Bovenstaande foto is gemaakt op het 8e Oele-muziekconcours in 1973.
Meer foto's zijn te vinden in onderstaande galerijen.

Foto galerijen

 

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>
Lees 77261 keer Laatst aangepast op zaterdag, 18 december 2021 23:11