1972 'Tante Riek'

‘Tante Riek’ - Riek van de Meerakker (Kasteleinse van 't Huufke, Waalre)

‘Tante Riek’ was een begrip in Waalre. Als Henrica van Dijk was ze gehuwd met Driek van de Meerakker. Vanaf 1950 runde zij samen met haar man het café.
Waarom verder stappen? Ons Riek zal hier wel tappen.’, was de lijfspreuk die wijd en zijd bekend was. En even verderop: ‘Dus leg eens aan en neem een halve haan’.
In 1980 zette het echtpaar een punt achter hun werk na dertig jaar noeste arbeid.

t HuufkeIn dit oude etablissement kwamen de eerste Haone graag op bezoek, vooral op de zondag middagen.

Tante Riek maakte er een gewoonte van om de carnavalsfeesten in Limburgia bij te wonen in traditionele Brabantse klederdracht (zie foto). Dat doet Jan Swinkels goed, want enige jaren later zal hij aan de wieg staan van de traditionele Boerenbruiloft. Tante Riek wordt dan ook geëerd met een Ere-Haon.

Riek was kort voor haar dood nog op de televisie te zien bij Mies Bouwmans’ programma ‘In de hoofdrol’ met Seth Gaaikema. De cabaretier was een frequente bezoeker van dit Waalres café.

De rest van het verhaal kunt u lezen in het boek “Heden en verleden” (van Waalre) Deel 2, samengesteld door Evert Meijs in 1995. U kunt dit inzien in ‘Toen’, de publieksruimte van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

't Huufke kaart voorkant't Huufke kaart achterkant

Lees 60293 keer Laatst aangepast op woensdag, 06 april 2022 08:32
Meer in deze categorie: « Stadspaviljoen C.V. de Badmutsen »