2013-01-12 't Kastje

Logo utkastjeHet eerste kastje is in 1999 gemaakt. Een aantal Haoneleden voelden zich niet meer zo thuis bij de vereniging. Er was een ander bestuur gekomen met wat andere ideeën. Het nieuwe clubje zou gaan heten: de Neuzen. Met als achterliggende gedachte: allemaal met de neus weer dezelfde kant op.

In deze groep waren een aantal dames met ieder een handtasje bij zich. Dat was tijdens de carnaval wel lastig waarop Frits van Gemert aanbood om een rijdend (rood) kastje te maken waar alles in kon.

Het was ook in die tijd dat de grote tent voor het eerst op de Lampegatse Markt kwam te staan. In het begin was het daar vooral ‘s middags niet zo druk. Om wat meer gezelligheid te creëren bedacht de groep dat het wel leuk was om in een hoek van de tent een huiskamer te bouwen.

De  huiskamer  in wording in de huiskamer van FritsDe huiskamer werd bij Frits thuis gebouwd en bestond uit aan elkaar te koppelen decorstukken die een L vormden. In de tent kregen ze een hoekje en werd de huiskamer volledig gemaakt met banken tafels, schilderijen en natuurlijk het rode kastje. Het was ook in de huiskamer dat op zondagmorgen voor het eerst een ontbijt was in de tent. Iedereen maakte er graag gebruik van zoals uit de oude gastenboeken blijkt. Voor de net gestarte Malle Maandag Middag was het ook een prima artiestenverblijf (Frits van Gemert en Gert-Jan van de Meent maakten toen deel uit van het bestuur van de MMM).

Naarmate de middagen in de tent steeds drukker werden was er eigenlijk geen plaats meer voor de huiskamer. De huiskamer verdween, maar het rode kastje bleef dienst doen.

Tot in 2009 een van de leden van het clubje, wat ondertussen was omgedoopt als ’t Kastje, slecht ter been was en er behoefte was aan een vervoermiddel voor haar. We hebben toen een keukenstoel op een plank met wielen gemaakt en vervoer was geregeld. Alles werd ook rood gemaakt. Onder de stoel stond een rood kistje met bier voor de mensen die mee hielpen duwen. Met de carnaval is het toch koud dus het bier in blik bleef ook lekker koud.

Het Kastje Permanent In Oprichting 2Het jaar daarop was de stoel niet meer nodig, maar we hadden wel geleerd dat een eigen biertje meenemen lekker is en ook wel veel voordeliger. Het rode kastje werd een beetje omgebouwd zodat er een paar kratjes bier in konden en later zelfs een tapvaatje. Er waren 2 mensen, Frits en Gert-Jan, die met liefde en plezier de taak van de drankvoorziening op zich namen. Het aanbod werd uitgebreid met diverse soorten sterke drank zoals brandewijn en jagermeister. De borrels en bier werden door hen gratis uitgereikt maar dat werd voor 2 man wel een beetje duur. Toen is vijf jaar geleden het idee van de “Badge” ontstaan (zie foto galerij onderaan). Voor een relatief klein bedrag (€ 10.-) krijg je een jaarbadge en ben je sponsor van het Kastje en zo lang de voorraad strekt mag je onbeperkt meedrinken. Wat veranderd is, is dat er geen bier meer wordt geschonken, dat vinden bevriende kasteleins niet zo prettig.

Frits met mobiel roodkastje.
Gert-Jan met blauwkistje met drankpompjes.

Het Kastje heeft zijn eigen plaatsje veroverd binnen het Lampegate carnaval. Aan diverse evenementen hebben we al meegewerkt zoals de Haone borrel op de markt na de boerenbruiloft, een borreltje schenken na de carnavalsmis en nog andere plezierige evenementen tijdens het carnaval. Het Kastje is door alle stadsprinsen vanaf 1999 onderscheiden, we hebben een speciale plaquette van femmefare ValsPlat op het Kastje gekregen. En om te bevestigen dat de relatie sinds jaren weer prima is met de Haone mochten we in 2013 tijdens de nieuwjaarsborrel de grootste onderscheiding, de Zilveren Haon, ontvangen. Het overgrote gedeelte van de sponsors en de leden zijn lid van de Haone.

Foto galerijen

Lees 41762 keer Laatst aangepast op vrijdag, 01 april 2022 15:10
Meer in deze categorie: « Mosselen Hertog Jan (Harba Lorifa) »