1971 Ben Ullings

Ben Ullings (directeur Eindhovense Stadsschouwburg)

De eerste directeur van de Stadsschouwburg werd Ben Ullings. Ben was tevens directeur van de ‘Kunststichting’ en directeur van de ‘Stichting Kunstzinnige Vormgeving Eindhoven’ (SKVE). Hij was toneelspeler bij de ‘Jonge Spelers’ (van 1950) en medeoprichter van ‘Toneelgroep Proloog’. Proloog hield zich vooral bezig met vernieuwend theater en zorgde daarmee voor een grote toeloop van toneelliefhebbers uit heel Nederland en opvallend veel uit Vlaanderen.

Ben Ullings werd wel getypeerd als de ‘zachtmoedige fanaat’. Zijn neef Tjarko Ullings was een van de eerste leden van d’Haone. De wijze waarop d’Haone later op vernieuwende wijze invulling gaven aan het carnavalsfeest - letterlijk in de ‘buik van de schouwburg’ - paste heel goed bij de toneelwerken van Dario Fo. Deze werden op meesterlijk wijze vertolkt door de Internationale Nieuwe Scene uit Antwerpen en het Zuidelijk Toneel Globe. Vooral onder leiding van bezielers als Ton Lutz, Gerardjan Rijnders, Ivo van Hove en Johan Simons, maakte het Zuidelijk Toneel furore.

Ben Ullings was het carnaval zeer goed gezind. Hij zette niet alleen de deuren van zijn schouwburg wagenwijd open voor de vierders, maar was ook een van de twee oprichters van de Carnavals Promotie Vereniging ‘de Club 111’, thans de 'Stichting Vrienden van de Club 111’, een van de belangrijke sponsors van de Lampegatse carnavalsviering. Vele jaren (t/m 2015) zat de Haon Nic Ypenburg in het bestuur van deze Stichting. In 2016 werd hij opgevolgd door oud bestuurslid van d'Haone, Tim de Zeeuw.

Lees 69477 keer Laatst aangepast op woensdag, 06 april 2022 08:30
Meer in deze categorie: « Limburgia 1988 De haone boerenblaos »