3.6 De laatste week voor carnaval

Een hoogtepunt dat vaak plaatsvindt in de laatste week voor carnaval is de prinsenreceptie. Daarnaast wordt, naar het Rijnlandse model van de ”Weiberfastnacht”, een zogenaamde ‘Vrouwen-Vastenavond’ gevierd op donderdag of vrijdag voor Vastenavond. De vrouwen spelen dan de baas. Ze laten zich niets door de mannen zeggen; er worden klopjachten op mannen gehouden of mannen kunnen zich dan niet zonder risico vertonen.

D'n Uitbeller T134 T135Op de vrijdag voor carnaval wijden veel basisscholen de ochtend of de middag aan de carnavalsviering. Kinderen worden uitgenodigd verkleed naar school te komen en soms organiseert men zelfs een schooloptocht en kiest men een schoolprins (en op de meeste plekken ook een prinses). De basis- en kleuterscholen worden ook vaak bezocht door de Prins. Hij beoordeelt dan de creatieve prestaties (tekeningen, opstellen, etc.) over carnaval. Voor de energieke vierder is de vrijdag bovendien vaak al een mooie gelegenheid om op gang te komen en om ”veur te pruuve”.

In de laatste week, maar ook eerder, kan de plaatselijke carnavalskrant uitkomen (in Lampegat: vroeger D’n Uitbeller, nu de Lampegatter) en er kunnen in de van oudsher Katholieke streken eucharistievieringen zijn waarbij bijvoorbeeld het prinselijke gezelschap de lezingen doet. In veel families worden de laatste voorbereidingen getroffen: er wordt vooruitgekookt voor de drie dolle dagen en aan de pèkskes wordt de laatste hand gelegd.Om het lezen te vergemakkelijken zijn onderaan de artikelen vier links toegevoegd waarmee achtereenvolgens van links naar rechts, naar het eerste, het vorige, het volgende en laatste artikel gesprongen kan worden.

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>
Lees 10634 keer Laatst aangepast op maandag, 28 december 2020 14:18