Print deze pagina

2.2 Carnaval elders ter wereld

2.2.1. Europa

Over de vele wijzen waarop in ons werelddeel het carnaval wordt gevierd is een hele carnavalsencyclopedie te vullen. Elk land, elke stad, elk dorp, kent zijn eigen vormen met optochten, bals, uitdossingen, muziekgezelschappen, zittingen en combinaties hiervan.

Carnaval Nice 1915Behalve de al genoemde plaatsen in Duitsland genieten de carnavalsoptochten van Nice in Frankrijk en Venetië in Italië grote bekendheid, met name vanwege de gigantische praalwagens en grote maskers of koppen die dan te zien zijn.Carnaval Venetie
Ook Basel in Zwitserland geniet grote faam vanwege de Cliques, gekostumeerde groepen die met zware trommels en fluiten ’s nachts vanaf vier uur - de Morgenstreich – in verschillende richtingen door de stad trekken. De carnavalsviering in landen als Oostenrijk, Spanje en Portugal laten we hier onbesproken, evenals de vieringen in vele kleine plaatsen en dorpen van Europa waar de carnavalsviering meer gebaseerd is op de gemeenschapszin en de eigen identiteit.
Wel lijkt het noodzakelijk om nog even stil te staan bij de carnavalsviering buiten Europa en wel in Zuid- en Noord-Amerika, in de plaatsen Rio de Janeiro en New Orléans.

2.2.2. Verenigde Staten: New Orleans

Mardi Gras Bacchus FloatDe naam New Orleans geeft al aan dat we ons in voormalig Frans territoir bevinden. In 1872 ontstond het echte georganiseerde carnaval. Naast de regerende koningen staan hier de minstens zo belangrijke "captains" van de verenigingen. Hun namen worden traditioneel geheim gehouden. Zij dragen de hoofdverantwoordelijkheid voor de totale organisatie. Omdat elke vereniging haar eigen optocht (parade) organiseert op stedelijk of wijkniveau, kan men er dagenlang van genieten.
Een van de belangrijkste wagenstoeten (de float) trekt zondags voor carnaval voorbij. In die optocht wordt een beeld van Old Jeff, een flinke stier (de Franse Boeuf Gras) op een wagen meegevoerd. De wagens bereiken een hoogte van twee verdiepingen en meestal is er een populaire figuur, die Bacchus speelt. De optocht eindigt in een danszaal met ingangspoorten die op dergelijke grote wagens zijn berekend en waar vervolgens "supperdances” kunnen plaatsvinden. Dat achter dit gebeuren intussen een complete industrie schuilgaat voor de bouw van wagens, het vervaardigen van strooigoed en carnavalskostuums die de verbeelding tarten, laat zich verstaan.

2.2.3. Zuid-Amerika

Braziliaans carnavalHet carnavalsland van Zuid-Amerika is Brazilië. In 1502 bevoer de Portugees Coelho de Baai van Guana Bara en noemde de daar gelegen plaats Rio de Janeiro. In zijn spoor zouden vele Portugezen volgen en later nog veel Afrikanen om op de plantages te werken. Uit een mengeling van inheemse indiaanse volken, met hun rijke magische en religieus geladen feestcultuur, Portugezen en Afrikanen met o.a. hun voodoogebruiken, ontstond vooral in de grote steden blijkbaar een milieu waarin de door de Portugezen meegebrachte carnavalsbacil welig zou gaan tieren. Of het nu komt door zijn karakter of zijn totale levensstijl, de Braziliaan is een ras-carnavalist. De carnavalskroon is hierbij overduidelijk voor Rio. In deze gigantische metropool voltrekt zich elk jaar een festijn dat alle beschrijvingen tart.


Om het lezen te vergemakkelijken zijn onderaan de artikelen vier links toegevoegd waarmee achtereenvolgens van links naar rechts, naar het eerste, het vorige, het volgende en laatste artikel gesprongen kan worden.

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>

 

Lees 12034 keer Laatst aangepast op maandag, 17 april 2017 09:58

Gerelateerde items (op tag)