Karnavalsstichting D'Haone

De exceptionele groei die d’Haone doormaken vanaf het moment dat ze in 1975 carnavalsfeesten gaan organiseren in de Stadsschouwburg, brengt nieuwe werkelijkheden met zich mee. Per avond worden er met gemak meer dan duizend betalende bezoekers toegelaten. Vanzelfsprekend genereert dat geld, langzamerhand zelfs heel veel geld.

Wat eertijds begonnen was als een vriendenclubje en later als sociëteit, wordt meer en meer ‘big business’.

Hoewel er gewoonlijk een enorme run is op kaartjes voor de verschillende Haone feesten, is er, voor zover bekend, nooit sprake geweest van een ‘zwarte handel’. Wel wordt er om gevochten (en soms letterlijk).

In verband met de wat onoverzichtelijke situatie rond de ingang van d’Agora, krijgen d’Haone de beschikking over een keet om de kaartcontrole op een ordentelijke wijze te kunnen regelen.

1975 Het Zaanlandse duo An en JanDe gigantische aantallen bezoekers dwingen het bestuur van de vereniging tot een duidelijk meer zakelijke benadering. Niet alleen de inkomsten nemen toe, ook de uitgaven aan decors, rekwisieten, versieringen en vooral aan uitvoerende artiesten. d’Haone hebben per avond verschillende orkesten en solomuzikanten aan het werk. Batte Hertstein, een in 1916 in het toenmalig Nederlands-Indië geboren jazzpianiste, weet de harten van vele bezoekers te winnen.Maar ook het Zaanlandse duo An en Jan, bekend van hun legendarische topper ‘Mosselen’, hebben hun vaste fans.

Besloten wordt tot de oprichting van “Karnavalsstichting D’Haone”, waar het ‘grote geld’ wordt ondergebracht, het zogenaamde ‘reservepotje’ voor calamiteiten en het financieren van grotere evenementen. Als bestuursleden treden Pieter Dekker en Rob van Tuijl op.

Deze stichting bestaat nog steeds, maar kent vanaf 2002 een slapend bestaan. Het dagelijks bestuur bestaat momenteel (vanaf 2015) uit voorzitter Herman Lut, secretaris Kees Pulles en penningmeester Gert-Jan van de Meent. Naast bestuurslid Jan de Natris maken verder ook de voorzitter en secretaris van C.V. D’Haone deel uit van het stichtingsbestuur, zoals vastgelegd in de statuten.

Lees 37617 keer Laatst aangepast op zondag, 27 februari 2022 22:57
Meer in deze categorie: « Hanos Mosselen »