Onderwerpen cloud
Dat C.V. D’Haone een actief clubje is, mag toch wel als algemeen bekend verondersteld worden in Lampegat cq Eindhoven. Want niet alleen met en rondom carnaval, ook bij andere gelegenheden manifesteert de vereniging zich. Menig feest of activiteit is opgezet of (mede) georganiseerd door onze vereniging, of we deden zeer uitbundig mee. En daar zit echt van alles bij, niet alleen feesten (zoals u elders kunt lezen), maar ook sportwedstrijden, het organiseren van plaatselijke activiteiten, de diverse stunts en nog enkele wat meer ‘stoute’ uitingen (?) van creatieve activiteit.
Had het Eindhovens Dagblad in 1967 niet geschreven dat d’Haone in hun eerste jaar de Eindhovense carnavalsoptocht hadden verstoord door er met grote groepen mensen door heen te zeilen?
Het is al eerder aan bod gekomen, d’Haone ontkomen niet aan het organiseren van kindercarnaval. Teveel leden hebben inmiddels kinderen die ze met carnaval maar al te graag meenemen. Vaak uitgedost en een mini haonekieltje.
Maarten van der Waerden, Clemens van den Broeck en Leopold van Stokkum hebben zich als clowns uitgedost om het kindercarnaval in d’Agora op te luisteren. ‘So far so good’, als de kinderen al lang naar huis zijn, blijft Leopold die avond rondlopen in zijn clowneske pak.
Haone-doe-mer-wa-show- Haone-doe-mer-wa-show- Haone-doe-mer-wa-show- Haone-doe-het zelf. Wat een gedoe. Het is te doen. Doe het alleen of met z’n allen. Niet alleen praten maar ook doen. To do or not to do.
Het kan allemaal op 17 januari op de D’Haone-doe-mer-wa show.
Eindelijk ben je in de gelegenheid om nu zelf eens een liedje te zingen, een buut te verzorgen, als parodist op te treden, een cascadeursgroep te vormen, een mime-act te maken, dansmarietje te zijn of zomaar wat.
Echt, het kan en het moet, allemaal op die Doe-mer-wa-show!
Elders is gememoreerd dat Nic Ypenburg na zijn stadsprins periode terugkeerde naar het ‘gewone Haone carnaval’, met al zijn creativiteit en tegendraadse gedrag.
In 1981 wordt door Nic en zijn trawanten een buitengewoon geslaagde stunt uitgehaald tijdens de carnavalsoptocht. Via Loet Berkvens, die op dat moment voor Philips in Ierland verblijft, stuurt Nic een brief naar de VVV in Eindhoven.
Een geslaagde parodie op het Federatieve carnaval is de uitvoering van d’Haone op maandag 14 februari 1983. Op slinkse wijze heeft Hans van Kollenburg de hand weten te leggen op het rijschema van de Federatieve bus, waarmee het Prinselijk gezelschap door Eindhoven toert langs de aangesloten verenigingen. Bij aankomst formeert het gezelschap steevast een pontificale stoet onder aanvoering van ceremoniemeester Pierre Alewijns, om onder de luide tonen van het lied de “Aartshertog Albrecht Marsch”, gespeeld door Stadshofkapel ‘De Eendracht’, naar binnen te trekken. Deze avond zal echter alles een beetje anders gaan.
1986-01-26 ‘Dun Grôtste Blaos’
In 1986 wordt een recordpoging ondernomen om met alle kapellen die d’Haone rijk is, aangevuld met leden van bevriende muziekgezelschappen uit heel Brabant en ver daarbuiten, voorafgaand aan het 14e Haone Boere Blaos Festijn de aller-allergrootste blaoskapel te formeren die ooit heeft opgetreden.
1986, een week voor de carnaval. De Dweilers zitten zoals elk jaar bij elkaar om iets leuks te bedenken voor het naderende feest. Het thema bij de Haône is dit jaar “Ut is niks as Haon wa ge ziet”. Wat moeten we daar nou mee, vraagt iedereen zich af.
Wacht eens, zegt iemand, vorig jaar was het thema “Voor efkes in de Ritz”. Bij zo’n chique hotel hebben ze ook vaak een escortservice. Kunnen we daar iets mee? Verkleden we ons als vrouwen, verleiden we die kerels en dat soort dingen. Klinkt heel leuk, vindt iedereen, maar dat doe je toch meestal niet zo in het openbaar, toch? Nee, nee, natuurlijk niet.
Hé, als we nou eens een tent meenemen, dan lokken we die kerels daar naar binnen en niemand ziet wat daar binnen gebeurt! Ja geweldig, wie heeft er een tent? Peter (van Ierlant) stelt grootmoedig zijn tent beschikbaar.
Bij de voorbereidingen van onze deelname aan de optocht van 2005 kregen we het spontane idee om eens een keer niet mee te lopen met de optocht, maar deze vanaf de zijkant gade te gaan slaan. Want we zien normaal nooit iets van de Lampegatse optocht, wat toch wel jammer is. Maar dat kijken dan wel op een actieve manier. Dat wil zeggen kritisch en uitgesproken.
Sinds 11 november 2006 kent d’Haone een nieuwe jaarlijkse traditie: het "Haone-poetsen".
Alle bezitters van de ‘Zilveren Haon’ komen dan bijeen om hun kleinood uitgebreid schoon en blinkend te (laten) maken. Dat zijn dus de Ere-Haone en de leden van verdienste. Ook (oud-)bestuursleden en Lampegatse (oud-)Stadsprinsen zijn daarbij aanwezig. Zij dragen immers qualitate qua ook een Zilveren Haon.
Carnavalsbrunch verhuist van de Markt naar het Stationsplein
Na 15 jaar geen brunch in de tent op de Markt!
De carnavalsbrunch verplaatst na 15 jaar van de tent op de Markt naar de tent bij eetcafé D’n Hertog op het Stationsplein. Dit besluit werd genomen door organisator C.V. d’Haone na verschil van inzicht met de exploitant van de tent op de Markt. Dankzij de flexibele inzet van de nieuwe gastheer en vrijwilligers binnen de vereniging is deze plotselinge tegenvaller goed opgevangen.
Vier jaar geleden werd op initiatief van en door de Raad van Toezicht van C.V. D’Haone een nieuwe activiteit georganiseerd, de Haone (oud-)voorzitters lunch.
Vanaf 1978 t/m 2000 werd door de Volders, de Hoveniers en d’Haone ieder jaar, op de zondagmorgen, het Carnavalsontbijt georganiseerd in de foyer van de Stadsschouwburg. Dit ontbijt was een regelrechte hit in het Eindhovense carnaval. De bezoekersaantallen waren op last van de brandweer gemaximeerd, zodat er doorgaans een run was op de beschikbare entreekaarten.
Wat hebben Haone met fietsen???
Eigenlijk helemaal niets, want we zijn toch een carnavalsvereniging.
Maar …, ergens is er toch min of meer wel een relatie met de fiets en het daarbij behorende fietsen te bespeuren. Dat gaan we even uitleggen.
Haone Hockey, dat allitereert lekker. Of om het in eenvoudig Nederlands te zeggen, het bekt goed. En het is blijkbaar ook een succesvolle combinatie geweest. Al in de eerste jaren van D’Haone is er gehockeyd. Eerst in mei 1967 door het bestuur tegen carnavalsvereniging de Flepsteppers uit Tilburg. En later dat jaar, op 21 oktober, wegens enorm succes nogmaals tegen de Flepsteppers, nu door de leden, gecombineerd met een groots feest in Geldrop. Hans Slaats was daarbij de organisator. Helaas hebben we daarvan geen foto’s kunnen achterhalen.
Zo eindelijk komt er een eind aan dat gewauwel over hoe vroeg Carnaval valt, dat je niet in de stemming kunt komen en meer van dat gezwets. Onze lieve Heer heeft nu eenmaal zelf bepaald, dat ie steeds op een andere dag verrijst en daar zit je als gewone sterveling met je Carnaval voordurend mee te kijken. En het schijnt een dogma te zijn, dus dat staat zo vast als een tiara op het hoofd van de vroomste Romein.
Wat velen niet weten is dat Carnaval en Sint Nicolaas in Eindhoven heel veel met elkaar te maken heeft. Niet alleen de Goedheiligman zelf wordt gerekruteerd uit mensen die hun sporen met carnaval verdiend hebben, maar ook bijna de hele entourage eromheen komt uit carnavalskringen.