Dat de Haone niet vies zijn van een feestje is alom bekend. Feestjes initiëren en organiseren zit Haone in het bloed. Dat kunnen eigen feestjes zijn, maar wij dragen ook hier en daar bij aan feestjes van anderen, bijvoorbeeld aan de festiviteiten die onder auspiciën van de FEC plaatsvinden. We zijn tenslotte niet voor niets een Lampegatse carnavalsvereniging. En als we zelf niet (mee-)organiseren, feesten we natuurlijk gewoon gezellig met alle andere feestgangers mee.

Want dit zijn de doelstellingen van C.V. D’Haone, die expliciet in de statuten van onze vereniging staan beschreven.

Op 12 november 1966 vieren d’Haone hun eerste carnavalsfeest. Ze verzamelen zich in Café Restaurant Oud Eindhoven aan het Stratumseind 63, om daarna ‘en groupe’ naar het 11e van de 11e bal van de Volders te gaan. Ze worden daar ontvangen door de Prins, de Raad van Elf en de hofkapel van de Volders. In de convocatie staat: ‘Iedere Haon komt op het bal gratis binnen mits hij of zij in haonekiel deel uitmaakt van de groep die daar om elf over elf binnentrekt’. Het bestuur voegt daar fijntjes aan toe: ‘Het valt niet moeilijk te begrijpen, hoe belangrijk dit eerste optreden van d’Haone voor de naam van de vereniging zal zijn’.

Aankondiging van de 1e Malle Maandag Middag op 19 februari 1996 in de Q-kulle-Q nr. 3 van seizoen 7, 1995-1996:

Zoals al eerder vermeld is er in de Eindhovense binnenstad, de buik van Eindhoven dus, een zeer bijzonder spectakel. Ten gunste hiervan is er een zeer special collectief geformeerd uit de VSOP*-Haone, die de regie en uitvoering verzorgen van dit zo bijzondere FEC-feest.

Lampegats Talent
        de crisiseditie,
Zitting met twee prinsen


Met onderstaande tekst werd dit nieuwe carnavaleske initiatief van Gijs de Goede en Tim de Zeeuw in de Q-kulle-Q aangekondigd.

Het programma van Lampegats Talent begint steeds vastere vormen aan te nemen. De artiesten zijn vastgelegd en we hebben al verschillende acts moeten teleurstellen omdat ze niet aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen.

Zo luidde de eerste aankondiging van het Haone Bestuur, in de Q-kulle-Q, om te melden dat er iets nieuws op stapel stond. Ze had zich ten doel gesteld Elluf Elluf uit te laten groeien tot hét carnavals start evenement van Eindhoven en mogelijk van heel Brabant.

Een concert carnavalesk was een nieuw fenomeen. Dit evenement deed in 1982 haar intrede en werd geboren uit de behoefte het carnaval op niveau te brengen. Mede in het kader van Eindhoven 750 jaar Stad werd het een prettig en nieuwe element.

Drie leden van carnavalsvereniging d’Haone (Fransje v. Kollenburg, Ted Dekker en Lucienne v.d. Harten) namen in 1973, in navolging van het Oele-muziekconcours in Breda, het initiatief om in Eindhoven een kapellen festival te gaan organiseren. Eerst heel klein, met slechts enkele kapellen, later veel grootser met gemiddeld een 16-tal kapellen uit Eindhoven en verre omstreken.

Wat echter altijd ‘klein’ gebleven is, is de traditionele ‘Haone-hap’. Op bescheiden wijze genieten de leden van de vereniging van een ‘eenvoudige, doch voedzame maaltijd’* op de zondagavond met carnaval.