d’Haone bleek een vereniging die kansen wist te benutten. Via het opbouwen van netwerken, het liefst met ‘bekende Nederlanders’, lukte het de jonge vereniging zich in de kijker te spelen. Het zette d’Haone op de kaart… ook ver buiten Eindhoven. Een centrale rol daarbij bleek weggelegd te zijn voor de in 1964 geopende Stadsschouwburg en het nabij gelegen café de Oude Vlek’. Lees daarvoor de betreffende artikelen via de link.

Getagged onder

Seth Gaaikema (cabaretier)

Seth Gaaikema werd geboren in Uithuizen (Oethoezen) te Groningen als zoon van twee predikanten. Na een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde, waarin hij de doctorandus titel behaalde, ging hij teksten schrijven, onder meer voor Wim Kan.

Getagged onder

Mary Zeldenrust-Noordanus (voorzitster NVSH 1962-1968)

Mary Zeldenrust-Noordanus was van 1962 tot 1968 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming. Zij stond bekend als het ‘geweten van de seksuele revolutie’. Geboren in 1928, kreeg zij een, voor die tijd, buitengewoon moderne opvoeding: ‘Voor je zelf opkomen, zelfstandigheid en plichtsbesef ’, werd er met de paplepel ingegoten.

Getagged onder

Ton Lutz (acteur)

Ton Lutz gaf vanaf zijn zeventiende jaar aan dat hij graag de journalistiek in wilde. Hij kon aardig schrijven, maar zijn vader stelde: ‘Je verdient het zout in de pap niet.’ En omdat er in de Delftse journalistiek nergens een baantje vrij bleek te zijn, zocht en vond Toon (zoals hij indertijd genoemd werd) zijn eerste betrekking als jongste bediende bij de N.V. De Delftsche Distilleerderij, ofwel: ‘distilleerderij Vlek & Co’. Hij telde er de vaatjes en…. schreef gedichten. Toen hij op een dag boven bij de knechten stond te zingen, greep de oude heer Vlek in. ‘Orelio kom hier,’ schreeuwde de oude baas, ‘naast een geslaagd vers, is er ook een fout in de optelling ontdekt...’

Getagged onder

Piet Mallee (1e directeur Bijenkorf Eindhoven)

Op 18 maart 1969 opende de Bijenkorf haar deuren in Eindhoven. De komst van de Bijenkorf naar de stad Eindhoven zorgde voor spektakel. Nieuwsgierige Eindhovenaren stonden destijds ruim een uur voor openingstijd rondom de nieuwe Bijenkorf. Het gebouw werd ontworpen door de Milanese architect Gio Ponti, in samenwerking met de Nederlandse architect Ger Boosten. Het was de eyecatcher van de stad. De ernaast gelegen Piazza was nog in ontwikkeling.

Getagged onder

Jurg Molenaar (artistiek leider Toneelgroep Proloog)

De op 27 maart 1930 in Den Haag geboren Jurg Molenaar was op het einde van de jaren zestig artistiek leider bij Toneelgroep Proloog uit Eindhoven. In ruil voor een structurele subsidie werden in die jaren toneelgezelschappen verplicht om in heel Nederland te spelen. Daarvoor werden in de steden multifunctionele schouwburgen of culturele centra gesticht. De turbulente op veranderingen gespitste samenleving had uiteraard ook zijn uitwerking op het theater. De algemene maatschappelijke omslag kwam er tot uitdrukking in de Aktie Tomaat (1969).

Getagged onder

Ben Ullings (directeur Eindhovense Stadsschouwburg)

De eerste directeur van de Stadsschouwburg werd Ben Ullings. Ben was tevens directeur van de ‘Kunststichting’ en directeur van de ‘Stichting Kunstzinnige Vormgeving Eindhoven’ (SKVE). Hij was toneelspeler bij de ‘Jonge Spelers’ (van 1950) en medeoprichter van ‘Toneelgroep Proloog’. Proloog hield zich vooral bezig met vernieuwend theater en zorgde daarmee voor een grote toeloop van toneelliefhebbers uit heel Nederland en opvallend veel uit Vlaanderen.

Getagged onder

‘Tante Riek’ - Riek van de Meerakker (Kasteleinse van 't Huufke, Waalre)

‘Tante Riek’ was een begrip in Waalre. Als Henrica van Dijk was ze gehuwd met Driek van de Meerakker. Vanaf 1950 runde zij samen met haar man het café.
Waarom verder stappen? Ons Riek zal hier wel tappen.’, was de lijfspreuk die wijd en zijd bekend was. En even verderop: ‘Dus leg eens aan en neem een halve haan’.
In 1980 zette het echtpaar een punt achter hun werk na dertig jaar noeste arbeid.

Getagged onder

Adèle Bloemendaal (actrice)

Adèle begon haar professionele loopbaan bij het theatergezelschap Puck. Daarna speelde ze mee in het Lurelei Cabaret, toneelgezelschap Arena, Toneelgezelschap Johan Kaart en het Cabaret Johnny Kraaykamp. Vanaf 1962 verscheen ze steeds vaker op televisie en speelde onder andere mee in 'Laat Ze Maar Praten' van Cabaret Sieto Hoving. In de periode 1963-1966 speelde Bloemendaal in verschillende stukken met Ensemble en Albert Mol. In 1967 stond ze samen met Ensemble op het toneel in de stukken ‘Je Kunt 't Toch Niet Meenemen’, ‘Dallas 22 November 1963’ en ‘Pygmalion’.

Getagged onder

John Fagel (restaurateur Bistro du Theâtre / de Agora)

John Fagel was in Eindhoven vooral bekend als stadsprins Tolerantius (1973-1974). Onder het motto “Beter laat dan nooit” ging hij het Lampegat voor tijdens de dolle dagen.
Maar hij was bovendien ook meesterkok van de Bistro du Theâtre en het café de Agora onder de Stadsschouwburg in de jaren zestig en zeventig.

Getagged onder

Batte Hertstein (jazz-musicus)

1981 01 17 Doe wer wa show met Batte HertsteinBatte Hertstein, een in 1916 in het toenmalig Nederlands-Indië geboren jazzpianiste, trad in de beginjaren van C.V. D’Haone regelmatig op bij diverse feesten, o.a. in Bistro du Theâtre / de Agora en als begeleidster bij de Haone Doe mer wa shows in het Jorishuis aan de Le Sage ten Broeklaan in Eindhoven.
Maar het concert dat ze eens samen met C.V. de Badmutsen heeft verzorgd mag zeker niet vergeten worden.

In 1977 hebben we haar daarom geëerd met een zeer welverdiende Ere-Haon.

Getagged onder

Jan Melis (toneelmeester Stadsschouwburg, Eindhoven)

Theaterherinnering: Holland Festival/Carnaval (1966)

Dertig jaar lang was ik hier toneelmeester. Van origine ben ik meubelmaker en hartstochtelijk, fervent toneelspeler, maar mij werd dan altijd gevraagd of ik soms op de kermis wilde werken. Artiesten verdienden het zout in de pap niet, zei men. Daarom moest ik op zoek naar een degelijke baan en zo kwam ik terecht bij Philips, waar ik aan de slag kon als calculator. Op die afdeling ontmoette ik een andere calculator en die zat bij de Philips Toneelvereniging. Hij vertelde me dat ze een hulpje nodig hadden voor decorbouw en techniek. Toen ging mijn hart helemaal open.

Getagged onder

Vampeta (voetballer)

Vampeta, zijn echte naam was Marcos André Batista Santos, was een Braziliaanse voetbalbelofte (verdediger) bij PSV (1994 – 1998).
Hij is in 1994 op de soos-avond van 12 november in Palermo door ons Ere-Haon gemaakt (vanwege het thema 'Brazil') en daarna hebben we nooit meer iets van hem gehoord.

Getagged onder

Het H.B.B.F. – Fransje’s paradepaardje

Het Haone Boere Blaos Festijn (H.B.B.F.) is al 38 jaar een begrip en geniet bekendheid tot ver buiten de Lampegatse ’gemeentegrenzen’. Zonder iemand te kort te willen doen kan worden gesteld dat juist dat feit op het conto kan en mag worden geschreven van kartrekker Fransje van Kollenburg - van Hoof. Samen met hartsvriendin Ted Dekker - Tielemans zette Fransje dit niet meer weg te denken evenement op de kaart, maar ook op andere ‘Haone-terreinen’ heeft ze talloze verdiensten gehad. Helaas hebben we op 28 september 2009, veel te vroeg, afscheid van haar moeten nemen.

Getagged onder

Een koninklijk lintje voor Gerard van der Vleuten.

Gerard van der Vleuten (52) is een zeer bevlogen Eindhovenaar, die zich al heel wat jaren op meerdere fronten belangeloos inzet voor de medemens.
Van 1974 tot op heden zet decorandus zich in voor het Stratums Muziekkorps St. Cecilia. Zo is hij 35 jaar lid van de redactie van De Bazuin, het korpsblad. 11 Keer per jaar verzorgt Gerard de opmaak van het blad en de website van de vereniging. Als commissaris Publiciteit maakt hij het promotiemateriaal voor het korps.

Getagged onder

Het Lampegats Gemengd MannenKoor (L.G.M.K.) ziet in 1998 het licht. Toen het koor werd opgericht (door Frans Kriesels en Jack van den Eijnden) was het eerder een goede reden om bij elkaar te komen en carnaval te vieren, dan een serieuze aangelegenheid.

Het eerste jaarlijks terugkerende evenement is de ‘Carnavalsmis’, die elk jaar in de Stadse Sint-Catharinakerk wordt gehouden.

De Stichting Vrienden van de Club 111 is al sinds 1976 ondersteuner van de Lampegatse carnavalsviering. Op initiatief van Frits van Griensven (toenmalig hoofdredacteur Groot Eindhoven) en Ben Ullings (toenmalig directeur Stadsschouwburg) werd in de jaren zeventig besloten om het Lampegatse Carnaval een financieel steuntje te geven.

Getagged onder

Logo utkastjeHet eerste kastje is in 1999 gemaakt. Een aantal Haoneleden voelden zich niet meer zo thuis bij de vereniging. Er was een ander bestuur gekomen met wat andere ideeën. Het nieuwe clubje zou gaan heten: de Neuzen. Met als achterliggende gedachte: allemaal met de neus weer dezelfde kant op.

Getagged onder

Jaarlijks wordt door Carnavalsvereniging D’Haone overgegaan tot de benoeming van een Ere-Haon. Met deze benoeming wordt dank uitgesproken voor de vele en belangrijke verdiensten van betrokkene voor C.V. D’Haone en/of het Lampegatse Carnaval in het bijzonder en Eindhoven in het algemeen.

Getagged onder