Haone Boere Blaos Festijn

Drie leden van carnavalsvereniging d’Haone (Fransje v. Kollenburg, Ted Dekker en Lucienne v.d. Harten) namen in 1973, in navolging van het Oele-muziekconcours in Breda, het initiatief om in Eindhoven een kapellen festival te gaan organiseren. Eerst heel klein, met slechts enkele kapellen, later veel grootser met gemiddeld een 16-tal kapellen uit Eindhoven en verre omstreken.

Nu is het H.B.B.F. een begrip, en na 2 jaar in Palermo, 40 jaren in de huiskamer van Eindhoven, het Stadspaviljoen, al weer een aantal jaren in het jongencentrum in hartje Eindhoven, Dynamo. En ook nog altijd op de zondag 2 weken voor het carnaval.

Legendarische kapellen van het eerste uur uit Eindhoven zijn: de Veterhaone, Ut is maor vur efkes, de Stofhappers (later VSOP), de Bolbloazers, Tragisch Philharmonisch Orkest (later TFO), enz.

Idem, maar dan van buiten Eindhoven: de Orde der Besope Monniken (Breda), de Dsjokkies (Etten Leur), Merweboertjes (Dordrecht), Krutjesbloazers (Son).

2002 01 27 hbbf 13De ‘professionele’ jurering vindt altijd plaats door bekende en minder bekende, maar in ieder geval muzikale en carnavaleske personen uit Eindhoven en omstreken. Zij jureren het eerste optreden muzikaal en het tweede carnavalesk, waarbij er van de kapellen verwacht wordt dat zij een carnavaleske act opvoeren, gericht op het thema van het H.B.B.F. Dit heeft vaak geleid tot zeer hilarische en beruchte optredens waar nog jarenlang over werd nagepraat.

De kapel die de hoogste totaal score heeft, dus muzikaal èn carnavalesk, is overall winnaar en mag gedurende 1 jaar het H.B.B.F. vaandel meenemen en daarop hun logo met jaartal aanbrengen. Het jaar daarop moeten ze het vaandel terugbezorgen en mogen ze hun titel verdedigen.

Een van de tradities tijdens het H.B.B.F. is de ontvangst van de Stadsprins(es) met compleet gevolg en Stadshofkapel de Eendracht. Het is min of meer het laatste officiële optreden van de Stadsprins(es) voor de prinse(sse)nwisseling tijdens het Federatiebal in het daarop volgende weekend. De ontvangst van de Stadsprins(es) is een vast onderdeel van het programma. Hij/zij krijgt dan o.a. ook zijn/haar Zilveren Haon omgehangen.

Na afloop van de individuele optredens van de kapellen en de prijsuitreiking volgt er ter afsluiting van het festijn natuurlijk nog de apotheose in de vorm van een optreden van de algemeen winnaar. Ze worden daarbij vaak ondersteund door leden van de andere kapellen ter verhoging van de feestvreugde en zeker het geluidsniveau.

Interne links:

Lees 90179 keer Laatst aangepast op vrijdag, 01 maart 2024 16:25