Volders

Carnavalsvereniging De Volders

In Eindhoven wordt vanaf het einde van de negentiende eeuw in de beslotenheid van huiskamers en cafézalen carnaval gevierd. De oudste carnavalskrant ‘De Klapekster’ verschijnt in de jaren 1883, 1884 en 1885. In 1883 heeft de Stratumse Harmonie De Dageraad een carnavalsconcert georganiseerd, blijkens een bewaard gebleven aanplakbiljet. Hoewel de culturele vereniging De Limburgers bij de heroprichting in 1947 hun carnavalsviering hebben, krijgt het georganiseerde carnaval in Eindhoven in 1953 door toedoen van de Maastrichtenaren Pi Jacobs en Bèr Meijs een injectie o.a. door de oprichting van de carnavalsvereniging De Volders. Deze chique carnavalsvereniging gaat gewoonlijk gekleed in rokkostuum en bewegen zich voort op stokpaardjes.

Vooral Pi Jacobs, de directeur van de Eindhovense VVV is een enorme stimulator van het georganiseerde verenigingsleven in de stad. De Volders rekruteren hun leden vooral in de middenstandskringen in en rond het centrum van Eindhoven. Maar velen van hen zijn ook lid van de ‘Katholieke Middenstandsvereniging’, de ‘Onderlinge Meierijse Handels Vereniging’ (kortweg de 'Meierijse’ genoemd) en ‘De Kempenrijders’ (een vereniging die autoritjes en puzzeltochten organiseert).

Hierdoor ontstaat al snel een ‘ons-kent-ons’ gevoel. Men komt elkaar zowel zakelijk als privé vaak tegen. Als het al niet is bij een van de genoemde verenigingen, dan is het wel bij sportclubs als EMHC en Oranje Zwart (hockey).

De leden van deze diverse aan elkaar gelieerde verenigingen treffen elkaar steeds vaker in ‘t Silveren Seepaerd aan de stationsweg te Eindhoven. De bar gaat van lieverlee de functie vervullen van een sociëteit voor de ondernemers en hun gezinnen.

Als eind jaren zestig het carnaval steeds meer om zich heen grijpt, wordt ‘t Silveren Seepaerd een centrale rol toegedicht. Op de avond van carnavalszaterdag vieren de Volders er hun feest; op zondag de ‘Meierijse’ en op maandagavond de Eindhovense VVV en haar genodigden. De feesten zijn een enorm succes, steevast uitverkocht ... en altijd gericht op nagenoeg dezelfde bezoekers.

Lees 106514 keer Laatst aangepast op maandag, 27 juni 2022 14:00
Meer in deze categorie: « Trafalgar Pub 1966 Seth Gaaikema »