* Ere-Haone *

d’Haone bleek een vereniging die kansen wist te benutten. Via het opbouwen van netwerken, het liefst met ‘bekende Nederlanders’, lukte het de jonge vereniging zich in de kijker te spelen. Het zette d’Haone op de kaart… ook ver buiten Eindhoven. Een centrale rol daarbij bleek weggelegd te zijn voor de in 1964 geopende Stadsschouwburg en het nabij gelegen café de Oude Vlek’. Lees daarvoor de betreffende artikelen via de link.

Netwerken en Ere-Haone

Na de opleiding Industriële Vormgeving ging Jan Swinkels werken als grafisch ontwerper bij de Bijenkorf die in maart 1969 haar eerste vestiging buiten Amsterdam had geopend. In zijn vrije tijd deed Jan van allerlei dingen. Zo werd hij gevraagd om een programmaboekje te maken met foto’s voor de toneelgroep Proloog. Dat was de entree van Jan in de theaterwereld. In dezelfde tijd vroeg Dimitri van Tooren, die ook bij de Bijenkorf werkte of Jan een mooie foto kon maken voor de hoes van zijn eerste plaatje. En zo ging het balletje rollen. Jan kreeg steeds meer interesse in de showbusiness. En ja, … dat bracht Jan dus ook naar het café ‘de Oude Vlek’. Jan zou later zeggen dat hij vaker daar te vinden was dan thuis. Door tussenkomst van Jan wist de nog jonge carnavalsvereniging d’Haone bepaalde mensen in ‘de Oude Vlek’ op magistrale wijze aan zich te binden.

Uitreiking Ere Haon   T053

 

Uit de vriendenkring die er ontstond zouden dan ook de eerste mensen tot Ere-Haon worden geridderd. De versierselen die daarbij horen zijn een grote ‘Zilveren Haon’. In de beginjaren waren dat 2 tot maximaal 3 Ere-Haone per jaar. Later is dat teruggebracht tot één Ere-Haon, die een persoon dan wel een groep kan zijn. Een groep krijgt ook één grote ‘Zilveren Haon’, die moet rouleren onder de leden, en voor elk lid van de groep een klein ‘Zilveren Haontje’.

Op alle jaarbladen staat de betreffende Ere-Haon of Ere-Haone van dat jaar, voor zover bekend.

 

Een aantal van alle gedecoreerden worden hier onder het onderwerp Ere-Haone vermeld met hun wetenswaardigheden en waar mogelijk met foto’s:

Zilveren Haon (3)

Lees 72630 keer Laatst aangepast op dinsdag, 14 februari 2023 13:27