4.5 De Prins en zijn gevolg ... de andere figuren

In andere steden eindigt het prinselijk leven al op carnavalsdinsdag en in andere carnavalssteden wordt de nieuwe Hoogheid pas drie of vier weken voor de eigenlijke carnavalsdagen geïnstalleerd. In Eindhoven vindt de overdracht een week voor carnaval plaats, tijdens het Federatiebal van de Federatie Eindhovens Carnaval (FEC). De nog regerende prins wordt gedurende een heftige ceremonie in één klap verwisseld voor de nieuwe Hoogheid.

In sommige carnavalssteden wordt de Hoogheid benoemd voor het leven. In ’s-Hertogenbosch is dat bijvoorbeeld het geval. Hier mag de prins niet uit de plaats zelf komen, maar altijd van buiten de Bossche gemeenschap. Ook de prinselijke naam blijft altijd hetzelfde, namelijk Amadeiro, gevolgd door het nummer (‘de zoveelste’). Op dit moment anno 2016 is er sprake van de XXVste prins. In tegenstelling tot de meeste carnavalsverenigingen die aangesloten zijn bij de Federatie Eindhovens Carnaval kent C.V. D’Haone echter geen raad van 11 of een prins of vorst. Zij erkent in haar rebelse traditie alleen de stadsprins en zijn gevolg.


Om het lezen te vergemakkelijken zijn onderaan de artikelen vier links toegevoegd waarmee achtereenvolgens van links naar rechts, naar het eerste, het vorige, het volgende en laatste artikel gesprongen kan worden.

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>
Lees 7898 keer Laatst aangepast op maandag, 17 april 2017 20:43