Palermo

Restaurant Cabaret Palermo

Rond 1922 was aan de Vrijstraat 16 te Eindhoven het ‘Hotel Café Restaurant G. Lemmens’ gevestigd. Gerhardus Lemmens uit Asperen was op 02 december 1905 te Stratum gehuwd met Geertje van Laar uit Apeldoorn.
In 1926 nam Josephus G. van Lit de zaak over en wijzigde de naam in ‘Trianon’. In 1941 werd Van Lit - hoewel hij eigenaar bleef - als uitbater opgevolgd door de weduwe P.J.M. van Herpen-van Heesbeen. 
In 1955 verscheen Petrus A.H. van Woezik ‘onze Piet’, op het toneel. Hij herdoopte het ‘Trianon’ in ‘Restaurant Cabaret Palermo’, Nightclub/Soiree van 20 tot 3 uur, met op de eerste etage een Indisch Restaurant ‘Soemba’.

Petrus Antonius Hendrikus van Woezik werd geboren op 19 februari 1931 te Eindhoven als zoon van Hendrikus van Woezik (zie ‘Herberg Oud-Eindhoven’). Hij had een zus, Antonetta Hendrika Wilhelmina, geboren 13 april 1932 te Eindhoven.

Palermo aan de Vrijstraat in Eindhoven was een bijzondere gelegenheid. Samen met het iets verderop gelegen Femina waren het de enige echte nachtclubs in Eindhoven. Ze hadden een vergunning om open te blijven tot 4 uur in de morgen. Piet van Woezik haalde de Cancan danseressen naar zijn club. Een sensatie in het overwegend katholieke - en zeer behoudende - Eindhoven.
Met de nieuw verworven vrijheden tengevolge van de culturele ontwikkelingen in de zestiger jaren en de veranderingen in de seksuele moraal, was de stap naar een echte ‘stripteasetent’ redelijk klein.

Palermo   T044Het mag dan ook een wonder heten dat uitgerekend Palermo zal uitgroeien tot het Haonekot van het eerste uur.
Het boven de nachtclub gelegen ‘Soemba’ liep eigenlijk niet zo best. En toen Piet van Woezik hoorde van de initiatieven om een sociëteit op te richten voor jongeren in de binnenstad van Eindhoven, zag hij zijn kans schoon. Het Indisch restaurant maakte plaats voor ‘Piets Stube’ en zou gaan dienen als verblijfplaats en sociëteitsruimte voor de net opgerichte d’Haone.

Van 1968 tot en met 1975 vierden d'Haone er ook hun legendarische carnavalsfeesten.
Waarbij moet worden opgemerkt dat het er lang niet altijd vol was. Vooral op zondag waren er weinig mensen op de been om carnaval te vieren. d'Haone lieten zich echter niet verleiden om het hoofd te laten hangen. Met veel gevoel voor understatement deed men het op zo'n ‘lege’ avond voorkomen dat het binnen vreselijk druk was.

Maar allengs werd het drukker en drukker. Zo druk zelfs dat de vereniging gedwongen werd om uit te zien naar een grotere ruimte. In 1975 was het dan zover. d'Haone verhuisden naar Bistro du Theatre annex Agora in de buik van de Eindhovense Stadsschouwburg.

Lees 79221 keer Laatst aangepast op maandag, 20 december 2021 10:36

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: « Paul Borghouts Oud Eindhoven »