Carnavalsontbijt, Carnavalsbrunch en Frühshoppen

Vanaf 1978 t/m 2000 werd door de Volders, de Hoveniers en d’Haone ieder jaar, op de zondagmorgen, het Carnavalsontbijt georganiseerd in de foyer van de Stadsschouwburg. Dit ontbijt was een regelrechte hit in het Eindhovense carnaval. De bezoekersaantallen waren op last van de brandweer gemaximeerd, zodat er doorgaans een run was op de beschikbare entreekaarten.

Voor de leden van d’Haone was deelname aan het ontbijt extra aantrekkelijk omdat het (bijna) in de zelfde ruimtes gevierd werd als hun eigen carnavalsfeesten. Zeker in 1983, het jaar dat d’Haone geen gebruik meer konden maken van de Bistro du Theâtre / de Agora, maar haar feesten verplaatst had naar de benedenfoyer van de Stadsschouwburg. Kortom dezelfde plek waar het ontbijt georganiseerd werd.

2002 02 10 brunch markt 02Na 23 jaar was 2001 een overgangsjaar. Toen werd, door dezelfde 3 verenigingen, na de inmiddels weer traditionele carnavalsmis in de Catharinakerk, de eerste Carnavalsbrunch op het kerkplein georganiseerd. Dat beviel zo goed dat vanaf 2002 de brunch voortaan elk jaar, maar dan wel in de tent op de Mert, plaatsvindt. Met (vers afgebakken) broodjes, ham/kaas, jammetje, krentenbol, koffie of thee, en zelfs een warm eitje werd de perfecte bodem gelegd voor dag twee van het mooiste feest van het jaar. En dat voor slechts één fiche, dankzij de verschillende sponsoren in natura. Verder was er natuurlijk sfeermakende muziek en entertainment voor de kids in de vorm van een teken/hobby tafel, ballonnenclown of suikerspinnenkraam.
Fruhshoppen   T003


De laatste jaren zijn alleen d’Haone de initiatiefnemers voor deze festiviteit, omdat de andere 2 verenigingen inmiddels slapend zijn. Zij hebben ook hun eigen tafel, herkenbaar aan het enorme lange blauwe tafelkleed met heel veel kleine en grote rode Haonen erop.

Alleen in 2016 en 2017 werd de carnavalsbrunch tijdelijk vervangen door het zogenaamde Frühshoppen. Het was, na wat start-up problemen bij de eerste keer, uiteindelijke wel een succes, compleet met braadworst en hamburgers, maar ook erwtensoep voor de liefhebbers. En natuurlijk grote pullen bier. De bijpassende muziek werd verzorgd door de Lipperland Express.

In 2018 hadden we eenmalig Snert op de Mert, wat op zich wel goed liep, want we waren in no time uitverkocht.

Maar in 2019 gingen we toch weer terug naar de oorspronkelijke formule van de carnavalsbrunch. Die beviel uiteindelijk het beste voor iedereen.

2017 02 26 Fruhshoppen op de mert 14

Lees 28473 keer Laatst aangepast op zaterdag, 12 december 2020 15:50
Meer in deze categorie: « De Eindhovenaar Leo van de Voort »