Haonekiel

De Haonekiel

De Haonekiel is om diverse redenen een heel speciaal kledingstuk.

Bij het ontstaan van D’Haone was er behoefte om je als Haon te onderscheiden van de overige carnavalsvierders binnen Eindhoven. Naast het onderscheidende moest er ook eenheid zijn binnen de geledingen van D’Haone. Jan Swinkels heeft toen de Haonekiel ontworpen.

Het is een kiel van een blauw/wit gestreepte katoenen Zeeuwse boezeroenstof.

De stof werd geweven door de firma “van de Akker” uit Gemert en kon daar niet worden gekocht omdat er een exclusief recht was verworven door C.V. D’Haone.

Haone kiel voorkantJan Swinkels heeft een kiel ontworpen met een linkse asymmetrische knoopsluiting met kenmerkende witte knopen.

  

Haone kiel achterkant


Op de rug is de Haonekiel voorzien van het kenmerkende logo de rode Haon.

Deze eenheidskleding maakte het mogelijk om de kiel te laten dienen als toegangsbewijs voor activiteiten van de vereniging zoals het bal van carnavals vereniging “de Volders”.

In de beginjaren werd men lid op voorspraak van een aantal leden en kon je tegen betaling van Hfl 35,-- een kiel in bruikleen krijgen. Deze moest bij het verlaten van de vereniging weer worden ingeleverd. Later bleek dat een niet houdbare constructie en is men daar vanaf gestapt. Niemand deed afstand van zijn of haar kiel met als gevolg dat er tot op de dag van vandaag mensen carnaval vieren in een Haonekiel terwijl ze slechts één seizoen lid zijn geweest. Het was en is een gewild artikel.

Stof HaonekielWeverij “van den Akker” fabriceert de stof al enige tijd niet meer en ook de weverij musea in de omgeving hebben geen belangstelling om de stof nog een keer te maken. We wagen nog een poging bij een aantal Belgische weverijen met de hoop in de loop van 2015 weer kielen te kunnen maken. Mocht dat niet lukken dan moet er naar een alternatief worden gezocht en de Haonekiel als historisch tenue langzaam aan de geschiedenis worden toevertrouwd.

 

Lees 85657 keer Laatst aangepast op maandag, 20 december 2021 10:36
Meer in deze categorie: « Doepdeksuls Zilveren Haon »