1977 Batte Hertstein

Batte Hertstein (jazz-musicus)

1981 01 17 Doe wer wa show met Batte HertsteinBatte Hertstein, een in 1916 in het toenmalig Nederlands-Indië geboren jazzpianiste, trad in de beginjaren van C.V. D’Haone regelmatig op bij diverse feesten, o.a. in Bistro du Theâtre / de Agora en als begeleidster bij de Haone Doe mer wa shows in het Jorishuis aan de Le Sage ten Broeklaan in Eindhoven.
Maar het concert dat ze eens samen met C.V. de Badmutsen heeft verzorgd mag zeker niet vergeten worden.

In 1977 hebben we haar daarom geëerd met een zeer welverdiende Ere-Haon.

Batte Hertstein   80 aan de 88 VKBiografie

Eindhovense jazzmusicus Batte Hertstein-Lobstein (95) overleden.

In Tilburg is vorige week vrijdag (2012-06-08) op 95-jarige leeftijd mevrouw Batte Hertstein-Lobstein overleden. Ze trad jarenlang als jazzmusicus op in Noordwijk, Scheveningen en in haar woonplaats Eindhoven. Twintig jaar stond ze op de bühne met jazzdiva Pia Beck, die in 2009 overleed.

Batte Hertstein   80 aan de 88 AKDe Eindhovense jazzmusicus, die in Nederlands-Indië werd geboren en in Eindhoven bekend was onder de naam Batte, maakte drie cd's. Voor de eerste, '80 aan de 88', schreef Bill van Dijk een voorwoord. Hij is de zoon van haar hartsvriendin Euferine, met wie ze in hun tienerjaren vaak optrad.

Ze kon niet alleen goed zingen, maar bespeelde ook een aantal muziekinstrumenten waaronder mondharmonica, piano en saxofoon. "Ik ben als muzikante zesenveertig jaar lang wereldberoemd geweest in Eindhoven", zei ze altijd over zichzelf.

Verzet
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat mevrouw Hertstein in het verzet. Ze was toen koerierster onder de naam Bartje van Dijk. Pas eind jaren zeventig vertelde mevrouw Hertstein haar kinderen dat ze als verzetsstrijder actief was geweest voor een knokploeg in vooral Gelderland. "Je moet er niet over praten, je moet het gewoon doen, zei ze tegen ons. Dat is ook de reden waarom ze zelf nooit het Verzetskruis heeft aangevraagd", vertelt Bettina Hertstein, de oudste van haar twee dochters.

Ongeveer anderhalf jaar geleden, toen haar gezondheid allengs wat minder werd, overhandigde ze haar dochters een bruine envelop met allerlei documenten over de oorlog. Hieronder zaten ook vervalste legitimatiepapieren, foto's en een bewijs dat ze na de oorlog voor de Britse en Amerikaanse strijdkrachten heeft gewerkt.

Volgens Bettina Hertstein was haar moeder echt betrokken bij haar medemens. "Haar hele leven lang eigenlijk, een jaar geleden trad ze zelfs nog op in Het Laar. Ze was echt een krachtige persoonlijkheid”, aldus haar dochter.

Lees 66713 keer Laatst aangepast op dinsdag, 26 april 2022 21:20
Meer in deze categorie: « Intocht Sint Nicolaas Kleding »