1979-11-17 Haone-muziek op de plaat

Vanaf morgen, 17 november 1979, brengt de Eindhovense carnavalsvereniging “D’Haone” een grammofoonplaat uit. De plaat “14 jaar Haone-muziek” wordt gepresenteerd bij gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de kapel “Ut is maor vur efkes”, welk feest gevierd wordt in het Stadspaviljoen.

 

 1979 Plaatje maken UITMVE krantartikel 2 1979 10 30 14 Jaar Haone Muziek voorkant hoes
1979 10 30 14 Jaar Haone Muziek plaatje
1979 10 30 14 Jaar Haone Muziek achterkant hoes


Wat eraan vooraf ging? De plaatopname zelf natuurlijk. Daartoe togen we, de complete kapel “Ut is toch maor vur efkes”, op dinsdag 30 oktober 1979 met de bus, onder leiding van bestuurslid Harry Simkens, naar een opnamestudio in Hilversum. De gebruikers van deze toentertijd nog niet zo beroemde Wisseloord Studios, die in 1978 door Philips werden opgericht, waren in het begin vooral Nederlandse artiesten, maar later kwamen ze overal vandaan. Grote namen waren onder anderen ELO, Elton John, The Police, Scorpions, The Rolling Stones, Telly Savalas en Michael Jackson. Niet de minste, zoals je ziet.

De opnameleider had in eerste instantie grote moeite met het feit dat we, weliswaar met aanwezigheid van onze muzikale leider Henk Buitenhuis, maar zonder aanwijzingen, soms wat moeite hadden om, min of meer tegelijkertijd, met een nummer te starten. Dat werd allengs, gedurende de velen opname sessies, echter steeds beter. Over het stoppen was hij wel zeer tevreden, want daar waren we altijd al een kei in. Uiteindelijk zijn er uit de vele opnamen, met behulp van de virtuoze opnameleider, complete nummers samengesteld die van voldoende kwaliteit waren om op de plaat gezet te worden. Het resultaat werd geperst op een EP, welke vele jaren later zelfs nog geremastered werd op een CD, zodat een en ander behouden werd voor het nageslacht.

Zie hier hoe een en ander tot stand is gekomen: "1979-10-30 Plaatje maken Ut is maor vur efkes".

Om te laten zien dat we werkelijk daar waren moet je goed kijken naar de laatste foto van bovengenoemde serie. Vergelijk die maar eens met onderstaand foto, anno 2014 (35 jaar later!), van Studio 1, Wisseloord’s “Grand Dame”: at 150m2 (1600 sq.ft.), it is an ideal recording space for small orchestras, scoring ensembles, big bands, killer drums, video shoots, even hosting small concerts and webcasts (volgens de eigen website). Nauwelijks veranderd dus.

2014 Wisseloord Studios Hilversum

Meer info over de Wisseloordstudio’s is te vinden op Wikipedia, via deze link.

Lees 37685 keer Laatst aangepast op woensdag, 07 april 2021 13:03