13 Federatie van Eindhovense Carnavalsverenigingen

Met het groeien van d’Haone komen de leden in toenemende mate buiten de eigen sociëteitskring. Steeds vaker gaat men op bezoek bij collega carnavalsverenigingen, en steeds vaker komen andere clubs bij d’Haone op bezoek. Als d’Haone, in een enkel geval geen zin hebben om anderen te ontvangen, worden de gordijnen van Palermo gesloten en doet men alsof het binnen enorm druk is.

H01 38 1968 Frits Hansen als prins FederatiusZo langzamerhand gaan d’Haone meetellen in het Eindhovense carnaval. Als de Federatie van Eindhovense Carnavalsverenigingen (F.E.C.) in 1968 van start gaat, zijn d’Haone er als de kippen bij om zich aan te sluiten. d’Haone, die zelf geen eigen prins willen hebben, erkennen namelijk de prins van de Federatie als ‘enige en echte prins van Eindhoven’. Frits Hansen zal in 1968 als prins ‘Federatius’ de scepter over Eindhoven zwaaien. Hans Slaats zal d’Haone vertegenwoordigen in de F.E.C.

In 1970 gaat het eerste Federatiebal van start. Georganiseerd door Hans Slaats, Frits Hansen en Harry van den Boomen. Het is een gigantisch succes. Hans brengt een aantal typische Haonezaken in, zoals optredens van kapellen en muziekskes, het themafeest, het totaal verkleden, en de stunt rondom de prinswisseling. Tot op de dag van vandaag wordt het Federatiebal nog steeds gevierd op een wijze die ooit bedacht is door een Haon.

In 1981 wordt op verzoek van de Gemeente Eindhoven een commissie samengesteld voor het organiseren van het Concert Carnavalesk, dat voor het eerst gehouden zal worden in het kader van 'Eindhoven 750 jaar stad'. De nieuwe commissie wordt ondergebracht in de Stichting Lampegat. De voorzitter wordt Ben van Gelder, ex-manager bij PSV; Jac Sol, organisator van het boerenbal van de Volders; Theo de Vries, organisator van het E.V.V. Eindhoven Bal en Hans Slaats van d’Haone en organisator van het genoemde Federatiebal. Wim Lenting wordt verantwoordelijk voor de P.R. en reclame. Wim wordt later vervangen door Willem Hoogsteder. De taken binnen de commissie zijn zo verdeeld dat ieder een eigen portefeuille mag behartigen. Hans Slaats wordt uitgezonden naar het Bestuur en organisatie van het Oetelconcert in ’s-Hertogenbosch om daar de kneepjes van ‘regie en organisatie’ onder de knie te krijgen.

Het Concert Carnavalesk zal namelijk in 1982 samen met de ‘Oetels’ uit Den Bosch en de ‘Knoerissen’ uit Uden en het Brabants Orkest worden georganiseerd. Na goede voorbereidingen door de commissie en een subsidieplan van de Gemeente Eindhoven, kan het eerste Concert Carnavalesk in de Jubileumhal van start gaan. Er worden tribunes gebouwd en een groot podium voor het Brabants Orkest en de solisten. Vanzelfsprekend wordt de zaal prachtig versierd. Bezoekers zijn welkom tegen betaling van fl. 33,= , alle kosten inbegrepen en dus inclusief alle drankjes. Zij worden vergast op een prachtige muziekavond met vermaarde solisten en solistes uit binnen- en buitenland. Het Concert Carnavalesk groeide uit tot een jaarlijkse traditie dat het tot en met 2012 heeft volgehouden.

 

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>


En als je wilt weten hoe het verder gegaan is, kun je doorgaan met lezen via onderstaande link.

 Van hoe het verder ging ... 


Video's

Lees 54273 keer Laatst aangepast op maandag, 06 juni 2022 22:59