09 Straatcarnaval

Als sociëteit zal de vereniging d’Haone zich al snel doen gelden als een voor Eindhoven wel heel bijzondere carnavalsvereniging. In 1967 lukt het hen het straatcarnaval in Eindhoven te introduceren. De jeugdige leden van de nieuwe carnavalsvereniging laten voor het eerst zien en horen dat carnaval in Eindhoven ook op een andere manier gevierd kan worden.

Omdat d’Haone nog geen eigen muziekske heeft, spelen ‘de Bokken’ uit Breda als gastkapel van d’Haone. In plaats van netjes in de optocht mee te trekken, hossen ze voor, tussen en achter de carnavalswagens en loopgroepen aan. d’Haone zetten de stad zo op zijn kop dat ze hèt onderwerp van gesprek zijn. De pers schrijft op carnavalsmaandag: ‘Ze verstoorden de Eindhovense carnavalsoptocht door er met grote groepen doorheen te hossen’.

H01 31 Volgt  t vaandel op de Vrijstraat

Maar de aanwezige jongeren uit Eindhoven vinden het geweldig. Het levert een enorme oogst aan nieuwe leden op. Oudere carnavalisten, meestentijds lid van traditionele carnavalsverenigingen, hebben er echter grote moeite mee. Zij weten niet goed wat ze er mee aan moeten.

H01 29 d Haone Muziek Het straatcarnaval blijkt wel degelijk levensvatbaar in Eindhoven. Een bont gezelschap van jonge mannen die niet of nauwelijks een muziekinstrument kunnen bespelen, begeleiden d’Haone bij haar kroegentochten, straatoptochten en bezoekjes aan de Eindhovense grootwinkelbedrijven. Het winkelende publiek in Eindhoven kijkt haar ogen uit. Zeker op de roltrappen van de pas geopende Bijenkorf laten d’Haone zich gelden. Op uitnodiging van het warenhuis zijn d’Haone er op bezoek, met in het kielzog zo’n honderd scholieren en volwassen adepten. Als beloning staan drank en hapjes gereed. Het zal jarenlang een traditie zijn.

 

H01 26 1967 d Haone in de Bijenkorf   H01 28 1967 d Haone in de Bijenkorf   H01 27 1967 d Haone in de Bijenkorf

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>
Lees 34747 keer Laatst aangepast op woensdag, 27 juli 2016 09:45