04 De Volders en ‘t Silveren Seepaerd

In Eindhoven wordt vanaf het einde van de negentiende eeuw in de beslotenheid van huiskamers en cafézalen carnaval gevierd. De oudste carnavalskrant ‘De Klapekster’ verschijnt in de jaren 1883, 1884 en 1885. In 1883 heeft de Stratumse Harmonie ‘De Dageraad’ een carnavalsconcert georganiseerd, blijkens een bewaard gebleven aanplakbiljet. Hoewel de culturele vereniging ‘De Limburgers’ bij de heroprichting in 1947 hun carnavalsviering hebben, krijgt het georganiseerde carnaval in Eindhoven in 1953 door toedoen van de Maastrichtenaren Pi Jacobs en Bèr Meijs een injectie o.a. door de oprichting van de carnavalsvereniging De Volders. Deze chique carnavalsvereniging gaat gewoonlijk gekleed in rokkostuum en doorgaans beweegt men zich voort op stokpaardjes.

Vooral Pi Jacobs, de directeur van de Eindhovense VVV is een enorme stimulator van het georganiseerde verenigingsleven in de stad. De Volders rekruteren hun leden vooral in de middenstandskringen in en rond het centrum van Eindhoven. Maar velen van hen zijn ook lid van de ‘Katholieke Middenstandsvereniging’, de ‘Onderlinge Meierijse Handels Vereniging’ (kortweg de 'Meierijse’ genoemd) en ‘De Kempenrijders’ (een vereniging die autoritjes en puzzeltochten organiseert). Al snel ontstaat een ‘ons-kent-ons’ gevoel. Men komt elkaar immers zowel zakelijk als privé vaak tegen. Als het al niet is bij een van de genoemde verenigingen, dan is het wel bij sportclubs zoals EMHC of Oranje Zwart (hockey).

H01 04 t Silveren Seepaerd residentie van De VoldersDe leden van deze diverse aan elkaar gelieerde verenigingen treffen elkaar steeds vaker in ‘t Silveren Seepaerd aan de Stationsweg te Eindhoven. De bar gaat van lieverlee de functie vervullen van een sociëteit voor ondernemers en hun gezinnen.

Als eind jaren zestig wanneer het carnaval steeds populairder wordt, krijgt ‘t Silveren Seepaerd een centrale rol. Op de avond van carnavalszaterdag vieren de Volders er hun feest; op zondag de ‘Meierijse’ en op maandagavond de Eindhovense VVV en haar genodigden. De feesten zijn een enorm succes, en zijn steevast uitverkocht. Een altijd gericht op nagenoeg dezelfde bezoekers.

Dré Snepvangers heeft een wijnhandel aan de Vrijstraat te Eindhoven. Hij is lid van de ‘Meierijse’, en dus ook lid van de Volders, een actief lid zelfs. Hij zit in allerlei commissies. Zijn dochters maken deel uit van de dansgarde van de Volders. En de jongste zoon André Snepvangers is een jaar jeugdprins Snuiter.

H01 02 1964 Het Volderke van Hans Goddefroy Zijn oudste zoon Ferry Snepvangers, zelf werkzaam in een wijnhandel in Hilversum, blijft trouw aan het Eindhovense wereldje. Samen met zijn beste vriend Alphons Dassen is hij lid van de Katholieke Middenstands Jongeren Vereniging. Daarnaast is Ferry ook lid van de ‘Meierijse’. Voor Ferry is het vanzelfsprekend dat hij carnaval viert in ‘t Silveren Seepaerd. Zijn familie en beste vrienden komen er, zo ook bij de Volders, de ‘Meierijse’ èn bij de VVV.

Overhandiging champagneflesIn de zestiger jaren komt de carnavalsoptocht nog door de Vrijstraat, om traditioneel even stil te staan voor de wijnhandel van vader Snepvangers. De stadsprins ontvangt er jaarlijks een grote fles champagne. Vader staat in die jaren zelfs met een boerenkiel in de winkel, hetgeen uitzonderlijk is.

 

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>
Lees 46558 keer Laatst aangepast op maandag, 27 juni 2022 13:58