Q-kulle-Q

Haone Prive   T103In den beginne waren er Convo’s, daarna heette het ‘Haone Prive’. Ook hadden we toen al enige tijd de ‘Haonegraaf’, die de laatste jaren ook weer gebruikt wordt, voor de snelle elektronische berichtgeving via e-mail.
Maar eind jaren ’80 verschijnt er iets heel nieuws om de Haone leden op gezette tijden te voorzien van nieuwsgaring.

Ieder nieuw magazine is gebaseerd op een hecht doortimmerde redactieformule en een uitgekiend redactie-statuut. Zo ook het Haone-blad ‘Q-kulle-Q’ dat voor het eerst verschijnt kort na de algemene ledenvergadering in mei 1989. De nieuwe redactie (Ben van der Sommen, Willem van der Sommen en Suzanne Middeljans) verontschuldigen zich ervoor dat bij de eerste uitgave nog weinig te merken is van zo’n gedegen redactionele aanpak. Niet opzettelijk, maar meer een uitvloeisel van de 'ad hoc, modus operandi', die d'Haone al jarenlang kenmerkt.

De redactie meent dat het nog altijd beter is rommelig te starten en fabuleus te eindigen dan omgekeerd. Men neemt zich voor dat bij de volgende uitgave typografische verbeteringen en de originele opmaakvondsten het blad uitspetteren.

De Q-kulle-Q moet als clubblad een bindmiddel zijn binnen de vereniging. Men hoopt dat de leden met het blad de tintelende 'Joie-de-vivre' van het Haone bestaan gaan herontdekken.

‘Kom van die zitstokken af, waar u lijdzaam zat toe te kijken hoe Edet-papier-vellen de stuk gevallen henne-eieren van de tafel veegden. Wie nu Haone-lid wil blijven, kan er niet mee volstaan om met een stoïcijns gezicht toe te kijken hoe anderen de risico's van welslagen of mislukking op hun schouders nemen’, lezen we in het eerste nummer.

2016 01 18 Convo Q kulle Q jrg 27 nr 1   01De Q-kulle-Q blijkt een sterk blad, en bestaat nog steeds, tot op de dag van vandaag: anno 2016 zijn we inmiddels al bij jaargang 27 aangeland. En dat was/is te danken aan o.a. Ben van der Sommen, Willem van der Sommen, Suzanne en Koos Middeljans, Nic Ypenburg, Wim de Gier, Paul van de Ven, Gert-Jan van de Meent, Nienke Buwalda, Hans van de Looy, Peter Termeer, Kees Pulles en Gijs de Goede. Maar er zijn nog veel meer schrijvers, tekenaars en fotografen betrokken geweest bij de totstandkoming van deze indrukwekkende reeks van 82 Q-kulle-Q’s.

Lees 36520 keer Laatst aangepast op zaterdag, 12 december 2020 16:04