Salaai (carnavalsgroet)

Lampegatse Carnavalsgroet ‘Salaai’

Een snelle Google-zoekopdracht leert ons dat het woord gebruikt wordt in ‘Het Lichtstadnarrenlied’ dat in 1969 is opgenomen door Tony Bass.
Verder blijkt er naast een zinnetje op de Wikipediapagina van ‘Alaaf’ – ‘In Eindhoven begroet men met Salaai’- weinig over de herkomst van Salaai bekend te zijn.

Maar, uit “Lampegats Carnaval”, een cultuurhistorisch overzicht door Willem van der Sommen, komt de volgende verklarende tekst:

De hoofdredacteur van het huis-aan-huis-blad Groot Eindhoven, Frits van Griensven, en de Stadsschouwburgdirecteur, Ben Ullings, droegen het Lampegats carnaval een warm hart toe en namen een aantal prachtige initiatieven, zoals de oprichting van de Club 111.
Van Griensven gebruikte in zijn kolommen vaak de carnavalsgroet ‘Salaai’ en dansmarietjes noemde hij steevast ‘huppeldepupkes’.
De binnenstad van Eindhoven betitelde hij als het ‘Geinhovense Lampegat’.

Overigens is de Lampegatse carnavalsgroet ‘SALAAI’ in 1962 ontstaan.
Het was een inzending van H. de Wit. Zijn inzending, een verbastering van SALUUT, werd gekozen als de meest bruikbare en origineelste carnavalsgroet.

SalaaiOmdat Salaai zo typisch Eindhovens is, is besloten het als hashtag voor het Eindhovens Carnaval te gebruiken. Uitgeroepen door @Elluhzelluf en ondersteund door de gemeente. Ondertussen worden de meeste carnavalsberichten en -foto’s nu verzameld op de website www.salaai.nl aan de hand van het woord ‘Salaai’.
Note: de website is helaas NIET meer in de lucht!

 

Interne links

Video's

Lees 52727 keer Laatst aangepast op vrijdag, 15 maart 2019 18:26