Carnaval in Eindhoven

“Carnaval is een feest”

Niet iedereen zal het ermee eens zijn, maar carnaval is een feest. Een feest voor degenen die zich vier dagen lang onbekommerd kunnen overgeven aan de muziek, liedjes, humor en sfeer, die bij carnaval horen.
De echte carnavalist zegt dan ook: ‘Carnaval vier je niet, carnaval onderga je’.

150 jaar leven in Eindhoven Carnaval   ThemanummerHet 4e van de 15 themanummers van “150 jaar leven in Eindhoven” schetst een beeld van hoe dat na de oorlog kleur is gegeven.

Lampegats Carnaval   boekHet boek “Lampegats Carnaval” (verschenen in 2005) van Willem van der Sommen (1937-2015) is daarbij een dankbaar naslagwerk om de vele feiten op een rijtje te krijgen. Daar is voor dit magazine dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Van der Sommen had zijn verdiensten binnen carnavalsvereniging PSV. Hij was in 1977-1978 stadsprins in Lampegat onder naam Prins Wiel d’n Innige.

Carnaval is een feest van tradities, rituelen en gebruiken, schrijft van der Sommen. De feestelijkheden eromheen hebben een eigen oorsprong, karakter en functie. Uit de historische gegevens, die van der Sommen heeft opgediept, concludeerde hij dat het carnaval in Eindhoven zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld van een aarzelend kleinschalig feest tot grote openbare meerdaagse feestelijkheden, waar hele bevolkingsgroepen aan deelnemen.


Introtekst “150 Jaar leven in Eindhoven”, nummer 4, “Carnaval in Lampegat”, januari 2018, Uitgeverij Optima

Lees 26692 keer Laatst aangepast op woensdag, 06 november 2019 14:12
Meer in deze categorie: « Harries De Eindhovenaar »