De 'NEIE'

Wie wordt de Stadsprins van het Lampegat?

‘De NEIE’, is dan het antwoord.

Het woord ‘NEIE’ heeft door het jaar geen enkele betekenis, maar in de maanden oktober tot en met het presenteren van de nieuwe Stadsprins op het Federatiebal in het Parktheater te Eindhoven is er maar één naam voor de nieuwe Stadsprins en dat is dus ‘de NEIE’, aldus Jan Vromans, voorzitter van het Federatiebal. Voor onze commissie is dit al 23 jaar een begrip en voorkomen wij hiermee onbedoeld een naam te noemen en waarborgt het onze ultieme geheimhouding.

Maar wat gaat er allemaal schuil achter een naam als ‘de NEIE’.

Bij de Lampegatters en Lampegaterinnekes in Lampegat (Eindhoven) gaat het kiezen van de Stadsprins er als volgt aan toe. Hier beslist de Prins Keuze Commissie (P.K.C.), bestaande uit een oud-stadsprins, een bestuurslid van de Federatie Eindhovens Carnaval (FEC) en vertegenwoordigers van de aangesloten carnavalsverenigingen en stichtingen. In augustus komt het vijfmanschap bijeen om zich te beraden over de nieuwe prins. Van de tientallen namen die worden aangedragen blijft uiteindelijk een kleine selectie over, waaruit aan de hand van een geheime profielschets een keuze wordt gemaakt.

Je wordt medio oktober gevraagd door de P.K.C. om het ambt van Stadsprins van het Lampegat te willen aanvaarden. Dan heb je hiervoor enkele dagen bedenktijd en zeg je na beraad in eigen kring en veel euforie heel graag ja, gaat een grote wens in vervulling. Dan wordt meestal vanuit je familie of vriendenkring al vrij snel de hofhouding samengesteld en begin je in een rollercoaster van activiteiten te komen in de voorbereiding. Kledingontwerpen, maten opnemen, doorpassen, foto’s maken, ludieke acties voorbereiden en tal van andere zaken maken je van een ontspannen burger, naar een 200% actieve persoon die op 11 februari 2012 eindelijk, met de hoofdletter Eindelijk, zich tijdens het Federatiebal aan het publiek mag presenteren. De maanden van stilzwijgen voor vele vrienden en bekenden wordt dan beloond met een spectaculaire opkomst in het Parktheater en ga je na het bekendmaken van je Stadsprinsnaam heel carnavalsvierend Lampegat voor in komende carnaval.

‘De NEIE’, alvast een heel mooi carnavalsjaar toegewenst.

(samengesteld aan de hand van een artikel in het ED, 2012)

Lees 37145 keer Laatst aangepast op dinsdag, 10 november 2020 14:35