Ut Piepkuyken (jeugdkapel)

Omdat d’Haone steeds meer jonge gezinnen kent onder haar leden, is het heel gewoon dat ouders hun jonge kinderen meenemen naar de verschillende carnavalsactiviteiten van de vereniging. Met name het Haone Boere Blaos Festijn leent zich er bij uitstek voor om carnaval te vieren met de jonge kroost, waarbij menig peuter of kleuter een haonekiel draagt in miniformaat.

Maar kinderen worden groter, en op enig moment willen een aantal kinderen zelf ook muziek gaan maken. Zo wordt in 1980 de jeugdkapel ‘Ut Piepkuyken’ opgericht. Deze kapel staat onder leiding van Jos Swinkels (trompettist bij de ‘Stadshofkapel De Eendracht’) en Hans van de Burgt (van de Haonehermenie ‘Ut is maor vur efkes’).

Verantwoord muziek maken staat voorop, dus kunnen de kinderen van Ut Piepkuyken gewoon hun ‘eigen instrument’ gebruiken zoals een blokfluit of een gitaar. De nadruk ligt vooral op het samen spelen en samen genieten.
Om het echt goed aan te pakken wordt zelfs samenwerking gezocht met de Eindhovense Muziekschool. De aan deze muziekschool verbonden Jan van der Peet zal daarbij opmerken ‘dat als een kind één noot klankzuiver en ritmisch correct kan spelen, op het juiste moment, er feitelijk geen enkele belemmering is om het te laten optreden in het orkest’.

Profetische woorden, want Jan heeft het feitelijk over het inzetten van talenten. Het denken vanuit mogelijkheden, eerder dan denken vanuit beperkingen. Een manier van denken die binnen d’Haone meer dan eens zijn waarde heeft bewezen.  

Foto galerijen

Lees 17718 keer Laatst aangepast op maandag, 25 mei 2020 12:49
Meer in deze categorie: « T'is gedaan Trafalgar Pub »