Prominentendiner

Wat geeft van Dale aan als betekenis bij het woord ‘prominent’?
Als zelfstandig naamwoord: prominent figuur.
Verder als bijvoeglijk naamwoord: vooraanstaand.

En wat heeft prominent met Haone te maken? Nou, in eerste instantie niet zo heel erg veel.
Want hoewel er zeker wel enkele prominenten lid zijn (geweest) van d’Haone (o.a. Seth Gaaikema, Batte Hertstein), zijn de meesten toch niet zo bekend, dus heel gewoon (al denken sommige Haone daar anders over).

 

Maar …… Haone zijn zeker wel vooraanstaand, in de letterlijke betekenis van het woord dan.
Want wie stonden er in 1982 pontificaal, dus prominent, nog voor het Haone bestuur,  helemaal vooraan bij de prinsenreceptie van Debrejatius?  Juist, de leden van ‘Harba Lorifa’, een van de toenmalig groepjes binnen de Haone, waar Gerard Lagarde, de Stadsprins,  dus ook lid van was.
2005 02 05 optocht 07

Waar stond ‘de Kritisch Haon’ tijdens de Lampegatse optocht van 2005? Op een ruime prominente plek langs de Vestdijk, met grote aanhangwagen, muziek/geluid, en heel veel Haone, die positief kritisch en zeer uitgesproken waren op de deelnemers die passeerden.
Dat met zeer veel Haone prominent aanwezig zijn hebben we in 2020 nog eens overweldigend herhaald bij de Stadsprins receptie van onze eigen Prins Ludovieckus. De schatting was dat er minimaal zo’n 150 Haone in vol ornaat, met muziek van onze eigen kapel #WKHOZMP voorop, over het bordes zijn gegaan langs het prinselijk gezelschap. Er kwam geen eind aan, bijna tot ergernis van de organisatie. Maar ja, wij kunnen er ook niets aan doen dat we zo’n grote vereniging zijn, waarvan er bovendien velen ‘onze’ prins en zijn gezelschap willen feliciteren.

1988 01 08 Uitnodigingsbrief Prominenten Diner DansantGenoeg over het vooraanstaand zijn.

Weer terug naar prominent. Want, zoals gezegd, zijn er slechts een beperkt aantal echte prominenten lid (geweest) van d’Haone. Maar daarom niet getreurd, daar hebben wij, als Haone, natuurlijk wel wat aan gedaan. Want je verkleden, vervolgens inleven in een personage en een daarbij horende act opvoeren is d’Haone wel toevertrouwd. Dus namen in 1988 enkele Haone (Fransje van Kollenburg, Els Beckers en Ineke van den Bossche) het initiatief om voor de eerste keer een zogenaamd prominenten diner te organiseren. Deze allereerste werd aangekondigd aan de leden met de hiernaast staande brief.

Deze eerste versie was direct zo’n enorm succes, dat het de jaren daarna nog een aantal keren is herhaald, in verschillende varianten, met evenveel inzet en enthousiasme.

1988 Prominenten diner 17

De foto galerijen onder dit artikel geven ongetwijfeld een aardige overzicht hoe het er bij deze manifestaties aan toe ging.

Foto galerijen

Lees 25057 keer Laatst aangepast op donderdag, 03 september 2020 10:54