4.6 De proclamatie

De proclamatie en de buut zijn net zo oud als het carnaval zelf. Want om massaal de maatschappelijke orde op zijn kop te kunnen zetten en rollen om te draaien is een algemene bekendmaking door voorlezen, uitroepen of verspreiden, voor een publieke instemming, noodzakelijk. Bovendien is dit een goed gebruik in elke staat als er een nieuwe regeerperiode aanbreekt. De nieuwe machthebber deelt dan al zijn titels, rangen en maatschappelijke hoedanigheden mee en verkondigt tevens wat hem gedurende zijn regeringsperiode voor ogen staat.

De Prins laat zich, als nepvorst, bij deze proclamaties meestal leiden door ”de omgekeerde waarheid” of het bedenken van steeds nieuwe varianten op de carnavalsgeboden en verboden. Proclamaties zijn vaak ware pronkstukken van taalcreativiteit, bijvoorbeeld: Wij, Gijs van dweil tot gootsteen, Prins van Lampegat en ommelanden, bij de gratie van alle Lampegatters en Lampegatterinnekes van Hanen en Hennekes in het kippenhok, verklaart hierbij, dat ... etc.


Om het lezen te vergemakkelijken zijn onderaan de artikelen vier links toegevoegd waarmee achtereenvolgens van links naar rechts, naar het eerste, het vorige, het volgende en laatste artikel gesprongen kan worden.

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>
Lees 29905 keer Laatst aangepast op maandag, 17 april 2017 20:45