Stadspaviljoen

Het Stadspaviljoen

In mei 1961 werd de eerste paal voor de Stadsschouwburg geheid door schrijfster Harriet Laurey (1924-2004) uit Eindhoven op de plek waar de Engelse tuin van de rentenierende Amsterdamse familie Sinkel (jawel, van de ‘Winkel van Sinkel’) was aangelegd, inclusief koetshuis. Na het overlijden van Bernard Sinkel in 1890, kocht het Eindhovensch Mannenkoor een van de drie afgesplitste kavels. Waar nu de Wim van Doorne Muziekkiosk staat, werd toen een muziekkiosk gebouwd. Het Koetshuis werd omgebouwd tot paviljoen voor de zomerse buiten optredens van het koor.

Cafe Restaurant Stadspaviljoen 2Dit later tot ‘Stadspaviljoen’ omgedoopte etablissement, nog beter bekend als de ‘Huiskamer van Eindhoven’, werd jaren geëxploiteerd door Willy Welten (zoon van kastelein Toon Welten van Café Het Groenewoud aan de Hagenkampweg, Gestel), samen met zijn vrouw Maria en zus Ria.Cafe Restaurant Stadspaviljoen 3

 

In 2010 heeft Dolf Koch de exploitatie ervan overgenomen.

En inmiddels zwaait Paul van Beek er sinds 2014 de scepter.

Was het paviljoen bij de start bedoeld voor de zomerse buiten optredens van het Eindhovensch Mannenkoor, het is nu al jaren het domicilie van o.a. het Lampegats Gemengd MannenKoor, de Dommelaers en de F.E.C.

Ook D’Haone maakten en maken nog graag gebruik van de mooie locatie nabij het Parktheater en de Wim van Doorne Muziekkiosk. Allerlei feesten, met name de legendarische Haone Boere Blaos Festijnen, maar ook diverse Haone Happen annex Prominenten diners vonden jarenlang plaats in de Park- en Elzentzaal.

2015 Stadspaviljoen achterkant

Lees 77434 keer Laatst aangepast op zaterdag, 18 december 2021 23:12

Gerelateerde items (op tag)