3.9 Aswoensdag

Op de woensdag na carnaval komt het normale leven weer op gang. Voor de een is woensdag weer een gewone werk- of schooldag, voor de ander een extra vrije dag om de ergste vermoeidheid uit de botten te krijgen. Het is op deze woensdag na carnaval gebruikelijk om ’s avonds nog even naar het stamcafé te gaan om ‘haring te happen’.

Bovendien staat deze woensdag bekend als ‘Aswoensdag’. ”Gedenk, o mens, dat gij van stof zijt en tot stof zult wederkeren”, zo luidt een deel van de tekst die priesters uitspreken wanneer zij op Aswoensdag met de duim het askruisje drukken op het voorhoofd van de kerkganger. Tegenwoordig is dit gebruik door ontkerkelijking op veel plekken nagenoeg verdwenen, maar in de traditie van de Rooms-katholieke Kerk begint met de Aswoensdag de tijd van boete en versterving. Mensen worden herinnerd aan de vergankelijkheid en de vastentijd begint.


Om het lezen te vergemakkelijken zijn onderaan de artikelen vier links toegevoegd waarmee achtereenvolgens van links naar rechts, naar het eerste, het vorige, het volgende en laatste artikel gesprongen kan worden.

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>
Lees 12650 keer Laatst aangepast op maandag, 17 april 2017 10:32