5.2 Commercialisering?

In de optocht:
Daar waar overmatig toerisme en reclame het volksvermaak naar de achtergrond drukken en passiviteit in de hand werken, is men een stap te ver gegaan. Kort gezegd: het is de moeite waard dit feest voor de samenleving zelf te vieren of het is niet de moeite waard het te vieren. Dit is voor stad of dorp gelijk.

Een probleem is, dat zo gauw de zakelijke grondslag een te duidelijke rol gaat spelen het reclame-element in de optocht al snel te groot wordt. Een ander probleem ontstaat als men met de toeristen rekening moet gaan houden: ze kennen veelal het dialect niet en zijn al zeker niet in staat typisch plaatselijke motieven – bij wagens en groepen – te doorgronden. Het risico voor herhaling wordt dan groter, omdat het aantal landelijke thema’s dat op een spectaculaire carnavaleske wijze vertaald kan worden beperkt is. Een ander gevolg van toerisme en commercialisering is dat het makkelijk wordt om ’professionele’ wagenbouwers in te huren, vakmensen die echt mooie wagens gaan maken. Het gevolg is dan dat de oorspronkelijke bouwers aan de kant staan en de maatschappelijk binding van het bouwen aan een wagen verloren gaat. Ook wordt de verleiding groter om wagen en groepen van elders ’in te huren’. De toerist zal het een worst wezen waar de wagen gebouwd is. Het risico is dat de carnavalsoptocht zo verwordt tot een, louter, showgebeuren, een gebeuren dat weliswaar bewondering oogst vanwege zoveel virtuositeit maar waar de betrokkenheid veel minder bij is.


Om het lezen te vergemakkelijken zijn onderaan de artikelen vier links toegevoegd waarmee achtereenvolgens van links naar rechts, naar het eerste, het vorige, het volgende en laatste artikel gesprongen kan worden.

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>
Lees 22530 keer Laatst aangepast op maandag, 17 april 2017 20:49

Gerelateerde items (op tag)