Trafalgar Pub

The Trafalgar Pub

Aan de Dommelstraat 21 is sinds 1973 Café-Restaurant ‘The Trafalgar Pub’ gehuisvest. Het is een etablissement in Britse sfeer. Uitbaters zijn vader en zoon Ad en Adriaan Verzuu. Vader komt uit Veghel.
Voorheen was het eigendom van buurman Remi Mignot. Het pand fungeerde als woonhuis van de familie Van Mens. Petrus Henricus (Piet Hein) van Mens was burgemeester van Eindhoven van 1898 tot de annexatie van Woensel, Stratum, Strijp, Gestel en Tongelre door de gemeente Eindhoven (01 januari 1920).

Burgemeester Van Mens werd geboren 04 januari 1867 te Breda als zoon van Henricus Adrianus van Mens en Hendrina Maria Hensterman en overleed te Eindhoven op 25 mei 1937. Hij huwde op 25 september 1900 in Den Bosch met Elisa Francisca Josephina Maria van Werkhoven, geboren op 21 september 1872 te Amersfoort als dochter van George Albert van Werkhoven en Josephina Catharina Wilhelmina van Zinnicq Bergmann.

Voordat het pand overging naar de horeca, werd het gebruikt door ‘Gebroeders Verhoeven Electro Technisch Bureau’ (rond 1942) en ‘Ruijs kantoormachines Olivetti’ (rond 1950). Naast (toen nog) fotozaak Wil Starink, het vroegere woonhuis van de familie Faassen.

‘The Trafalgar Pub’ is vernoemd naar de zeeslag op 21 october 1805 bij Capo Trafalgar aan de westzijde van de straat van Gibraltar in de Spaanse provincie Cadiz. Trafalgar is afgeleid van het Arabische Taraf al-Ghar en betekent ‘lege kaap’. Admiraal Nelson versloeg daar met zijn vloot de Fransen en Spanjaarden voor hun eigen huisdeur. Als eerbetoon staat een beeld van Nelson op de zuil op het Trafagar Square in Londen.

Voor heel veel clubs vormt de Trafalgar Pub een ontmoetingsruimte. Denk hierbij aan de Lions, de Jonge Socialisten, de JOVD, de Vereniging voor Wiskundige Ingenieurs, de Vereniging van Gereformeerde Studenten, de Nederlandse Go Bond en Mensa International Ltd.

In 1995 startte het eerste Eindhovense Internetcafé in the Trafalgar Pub.

Hele grote versierde HaoneOok D’Haone hebben hun weg gevonden naar de Pub. In 1983, nadat een langer verblijf in de Stadsschouwburg niet meer mogelijk was, trokken D’Haone naar de Pub. Niet geheel onverwachts, want de Pub werd met carnaval al steevast bezocht tijdens de vele kroegentochten. De Pub lag dan ook centraal op de Dommelstraat die in die tijd nog behoorlijk van zich deed gelden tijdens het carnaval.

Op de laatste avond van carnaval werd door D’Haone een nieuwe traditie gestart.
Aan de gevel van de Pub hing in die jaren een grote versierde pop. Deze werd op carnavalsdinsdag precies om 24.00 uur ceremonieel weggehaald. Hiervoor was wel een hoogwerker nodig van de firma Van Daal.
Om de gebeurtenis niet ongemerkt te laten passeren, gebeurde e.e.a. onder geweldig veel lawaai van sirenes en rook uit een rookgenerator. Ook de politie was aanwezig om de zaak in goede banen te leiden. Niet zozeer om het toegestroomde carnavalspubliek in de gaten te houden, maar meer om op te letten of de ramen van de buren wel tijdig en goed gesloten waren.

Lees 58496 keer Laatst aangepast op maandag, 06 juni 2022 23:00

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: « Ut Piepkuyken (jeugdkapel) Volders »