Silveren Seepaerd

Grand Hotel Restaurant 't Silveren Seepaerd

Het als Hotel du Commerce begonnen hotel-restaurant 't Silveren Seepaerd was een alom geliefde horecagelegenheid aan het Stationsplein in Eindhoven. De gevel was getooid met een prachtig ornament van een zich steeds vullend bierglas gemaakt van gloeilampen. Hiermee maakte de Heineken Bierbrouwerij reclame voor haar producten.

De middenstand die in die jaren nog boven de winkels woonde, kwam er veelvuldig bij elkaar. Zoals elders in de Haonepedia al is aangestipt, fungeerde 't Silveren Seepaerd als een sociëteit voor de ondernemers en hun gezinnen. Het was als gevolg daarvan ook een treffen van verschillende aan elkaar gelieerde verenigingen. Ook met carnaval. Leo van Eeghem en Wiet Hendriks vormden er de directie.

Op zaterdag vierden de Volders er hun bal; op zondag werd er het V.V.V. bal georganiseerd; op maandag was de ‘Meierijse’ er carnaval aan het vieren, en op dinsdag was het pand weer voor de Volders.

Op deze carnavalsavonden werden zo'n 750 - 900 gasten toegelaten, die toegangskaarten konden afhalen bij Theo de Vries, van het er tegenover gelegen ‘Trocadero’. Nu zoveel jaren later, kan men zich afvragen hoe het mogelijk was (en toegestaan werd) om er met zoveel mensen carnaval te vieren in de met pluche tapijten vol gelegde gangen en zalen.

d'Haone waren - al of niet met hun ouders - in hun eerste jaren met carnaval te vinden in 't Silveren Seepaerd. Dat wil zeggen voor twee carnavalsbals van de Volders. De andere avonden brachten zij elders door. Eerder schreven we al dat er sprake was van een haat-liefdeverhouding met de Volders. De vrijgevochten en soms ietwat provocerende gedragingen van d'Haone werd door veel Volders niet op prijs gesteld.

Toen de optocht in 1967 aan het hotel-restaurant 't Silveren Seepaerd voorbij trok, leek de officiële residentie van de Volders gekaapt door de enthousiaste leden van d'Haone. Alle balkons van het chique hotel waren voorzien van de bekende Haon. En op alle balkons stonden leden van de jonge vereniging te zwaaien naar het Eindhovense publiek. En ... naar de verbouwereerde leden van de Volders.

Op 28 september 1971 sloeg het noodlot toe. 's Nachts brak er een grote brand uit in het hotel-restaurant. De brand greep razendsnel om zich heen in het vier verdiepingen tellende hotel. De vluchtwegen in het hotel waren slecht aangegeven en door de enorme rookontwikkeling bleek ontsnappen uit het hotel vrijwel onmogelijk.

Op het moment van de brand waren er 86 gasten in het hotel aanwezig, waarvan negen de ramp niet zouden overleven. Twee mensen zijn overleden ten gevolge van hun vluchtpoging en 16 gasten raakten (ernstig) gewond.

Het hotel werd niet herbouwd. De Volders moesten op zoek naar een nieuwe locatie. Omdat de Volders hun jaarlijkse Boerenbal organiseerden in de Philips Jubileumhal - ook wel bekend als het Philips Ontspanningscentrum (POC) – dacht men daar ook de carnavalsfeesten te kunnen organiseren. Helaas bleek dat een misrekening. Sfeer en karakter van 't Silveren Seepaerd met zijn kleine zaaltjes en gangetjes waren niet te evenaren in de immens grote Jubileumhal.

Lees 59213 keer Laatst aangepast op maandag, 27 juni 2022 12:18

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: « d'Haone-Lawaai-Makerij Oude Vlek »