Continental / Betsie Morgenstern / Publiek

Hotel-Café Restaurant Continental / Café Betsie Morgenstern / Eetcafé Publiek

Dit knusse, kleine café lag en ligt aan de Eindhovense markt. Het is ook bekend onder de naam ‘Hotel-Café Restaurant Continental’. Het etablissement werd bestierd door Betsie van de Waardenburg. Er waren wel 70 soorten buitenlandse bieren te verkrijgen. Dit was mogelijk omdat Betsie Morgenstern een zogenaamde ‘onafhankelijke’ kroeg was. Dat wil zeggen onafhankelijk van een bierbrouwer. Hierdoor kon de waard zelf bepalen wat hij zijn klanten aanbood.

Marinus Morgenstern, geboren op 27 juli 1876 in Someren, als zoon van Lodewijk Morgenstern en Elisabeth van den Heuvel, trouwde op 12 februari 1906 te Eindhoven met Philomena Francisca van Ruth, geboren op 3 december 1874 te Stratum, als dochter van Johannes van Ruth en Johanna Barbara Strijbos. Marinus kocht het pand Markt 20 te Eindhoven. Op dat moment was daarin het ‘Café Wils’ gevestigd. Marinus, caféhouder en wisselloper, liet in 1926 de oudbouw vervangen door ‘Hotel-Café Restaurant Continental’. Zelf vertrok hij overigens naar het ‘Café Neuf’, aan de overzijde gelegen op Markt 1, dat hij in 1939 overdroeg aan zijn zoon Jantje, Johannes L.M. Morgenstern. Jan veranderde de naam van het etablissement in ‘Café de Ster’.

In 1958 verhuurde Jantje het pand Markt 1 aan A. van Stiphout en daarmee werd ‘Café de Stip’ geboren. De daarnaast gelegen fietsenstalling zou later worden omgebouwd tot ‘Disco de Schuur’. Jan overleed op 19 april 1967.

Hotel-Café Restaurant Continental werd door Marinus op 16 augustus 1934 overgedragen aan zijn dochter Betsie Morgenstern die trouwde met Frans van de Waardenburg, zoon van Wilhelmus Adrianus van de Waardenburg en Catharina Faassen, beide uit Woensel en gehuwd op 13 oktober 1910 in Tongelre. Marinus zelf overleed in zijn Continental op 24 maart 1950, evenals zijn weduwe op 14 augustus 1957.

Na het overlijden van echtgenoot Frans op 6 juli 1961 bestierde weduwe Betsie de zaak en kreeg haar zoon Willy van de Waardenburg als opvolger. Hij huwde Irene van der Sommen, dochter van Prins Installatius van de Volders in 1962, Jan van der Sommen, tevens vader van Haone-lid Ben van der Sommen.

Eetcafé PubliekHet pand aan de Markt 20 werd sinds maart 1969 door diverse mensen uitgebaat. Zo ook door mevr C. Sloots-Ghijs, ‘Moeke’ Sloots, tevens van nachtcafé ‘Revolution’ aan de Kerkstraat. Verder Hanske Smits die de zaak de ‘Sherba Bar’ noemde, naar een van zijn Afghaanse windhonden. Tevens restaurant, en daarna Bistro de ‘Gelegenheid’ en sinds 2005 ‘Eetcafé Publiek’ met als succesvol uitbater Frans van de Waardenburg, zoon van Willy en Irene.

Willy van de Waardenburg bezat diverse horecagelegenheden, of alleen of in verschillende combinaties met Theo de Vries van Trocadero en Pierre Jonkers (1936-2005) van de EMA autobedrijven. Bijvoorbeeld ‘Bar Bodega El Pinar’, Markt 9a Eindhoven, ‘Esquire’, de ‘Stadsherberg’ en de ‘Stadskelder’.

Continental voerde in haar vignet een vuurtoren: ‘het baken aan de westzijde van de Markt, als tegenwicht voor de oostzijde waar in een reeks horecabedrijven de biergolven soms hoog tegen de klippen slaan.’

Het begrip ‘Continental’ is bij vele kroeglopers nog onverbrekelijk verbonden met Betsie Morgenstern zaliger gedachtenis, die thans nog in een klein fotolijstje de zaak overziet, zoals haar vroegere grote schilderijen aan de wanden thans eveneens miniatuurtjes geworden zijn. Het is nog steeds een huiselijk en gezellig café.

De sfeer in deze gelegenheid is qua ambiance te vergelijken met café Oud Eindhoven. Niet zo gek eigenlijk... Café Betsie Morgenstern was namelijk ook het geboortehuis van Jan van der Heyden. Het was een café waar je moest staan aan de bar. Op de van kleedjes voorziene tafeltjes werden kaartspelletjes gespeeld. Jokeren voor geld. Een gulden per spel met 4 stokken. Betsie leerde er Han van der Heyden kaarten. Ze liet hem winnen tot hij 25 gulden verzameld had (een kapitaal toen), om hem vervolgens alsnog in te maken.

Bij Betsie Morgenstern zijn nooit carnavalsfeesten van d'Haone georganiseerd. Wel werd hier in 1966 - staande op het biljart - het idee geboren om een carnavalsvereniging voor de jongeren van Eindhoven op te zetten.

Lees 76367 keer Laatst aangepast op zondag, 19 december 2021 11:11

Gerelateerde items (op tag)