07 Sociëteit …

Het hele jaar rond worden er sociëteitsavonden georganiseerd. Was Jocus uit Venlo het voorbeeld van een sociëteit voor de gegoede burgerij; de jonge vereniging d’Haone weet als sociëteit de ‘nette jeugd uit de betere buurten’ aan zich te binden. Om te benadrukken dat het een sociëteit voor jongeren is, wordt de maximumleeftijd 35 jaar. Ouderen zijn welkom als donateur. Aanvankelijk mogen enkel jonge mannen lid worden!

De eerste sociëteitsavonden worden gehouden in Café Oud Eindhoven. Dat wordt het thuiscafé van d’Haone. Maar door de grote toeloop wordt het spoedig te klein. Henny van Woezik, eigenaar van nachtclub Palermo aan de Vrijstraat te Eindhoven benadert het bestuur van d’Haone met de vraag of ze misschien belangstelling hebben voor een sociëteitsruimte in zijn voormalig ‘Indisch restaurant’, op de bovenverdieping van Palermo. Hoewel d’Haone hun Oud Eindhoven nooit verloochend hebben, blijkt de nieuwe locatie een doorslaand succes. Elke soosavond in Palermo is het afgeladen vol. Niet zo gek, want in 1966 zijn er in Eindhoven nog niet zo veel uitgaansgelegenheden die zich richten op de jeugd.

Ondertussen wordt het bij Palermo zo druk, dat de stevig gespierde bodyguards aan de voordeur, bij tijd en wijle heel wat belangstellenden moeten weigeren, mede door het sluiten van alle kroegen om 01.00 uur. De sociëteit blijft gewoon open, tot wel drie uur in de nacht.

Vader Snepvangers wordt in die periode vaak gebeld door ouders van jonge meisjes, met de vraag of hun dochters lid mogen worden van de sociëteit. Het is immers ‘zo’n nette club’.

De gezelligheid kent er geen grenzen. Op een avond haalt Henny van Woezik de bestuurders Alphons Dassen en Ferry Snepvangers erbij, als voor de eerste keer alle plafondlampen in de nachtclubruimte beneden, ritmisch heen en weer dansen. Op de tonen van ‘Ja, we dansen samen de Bostella’ vieren d’Haone, boven uitbundig feest. Ze zorgen voor een vervaarlijk deinen van de plafonds... ‘Of Alphons ze ‘boven’ weer rustig kan krijgen?’

d’Haone hebben hun leden heel wat te bieden. Naast gewone borrelavondjes, zijn er de wijnproeverijen en de optredens van ‘grote artiesten’. Zwarte Lola, Seth Gaaikema, Roelof Stalknecht en de bekende Franse travestiet ‘Zizi Jamaire’ maken er hun opwachting.

De club wordt groot, snel heel groot. Om de groei af te remmen, maar ook om de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke leden in balans te brengen, gaat het bestuur over tot het instellen van een ballotagesysteem. Bovendien moet ieder kandidaat-lid minstens tien handtekeningen meebrengen, om toe te kunnen treden tot de sociëteit.

 

<< eerste artikel < vorige artikel volgende artikel > laatste artikel >>
Lees 36506 keer Laatst aangepast op woensdag, 27 juli 2016 09:41