Sigismund de Ranitz

Sigismund de Ranitz D’n Beste Mensch van Lampegat

Grote bijdrage aan eigen gezicht van carnaval

D’n Beste Mensch van het Lampegat in het jaar 2000 is Sigismund de Ranitz uit Heeze. Deze eretitel is hem verleend door het Federatiebestuur. Zij vindt dat Sigismund heel wat creatiefs heeft ingebracht in het Lampegats carnaval en daarom in ruime mate in aanmerking komt voor deze titel.

2000 03 01 Sigismund de RanitzDe eerste carnavalservaringen van Sigismund de Ranitz dateren uit het begin van de jaren vijftig. Niet in Eindhoven, maar in Bergen op Zoom zette hij zijn eerste stappen in het tienercarnaval. Een bekend overblijfsel uit die tijd is zijn zijden petje met rode pluim.

Halverwege de jaren vijftig moest Sigismund het carnaval voor tien lange jaren vaarwel zeggen.
De oorzaak hierachter was zijn diensttijd, gevolgd door een studie in Den Haag. Maar in augustus 1964 veranderde dit alles, want toen verhuisde hij naar Eindhoven.
In Lampegat begon het met wat kijken en rondzwerven tussen verschillende carnavalsverenigingen en uiteindelijk kwam Sigismund terecht bij D’Haone. Hier voelde hij zich thuis door de grote hoeveelheid zotte creativiteit die binnen de club aanwezig was.

Federatiemedaille

Zelf was hij tekenleraar op het Christiaan Huygenscollege (het vroegere E.P.L.). Alle inspiratie die hij daar niet kwijt kon, werd aangewend voor het Eindhovens carnaval. Zo ontwierp d’n beste mensch de eerste medailles voor d’Haone, werkte hij mee aan de optochtwagen en liep met ze mee in de optocht.

2003 03 01 optocht 16In de carnavalswereld blijft hij niet onopgemerkt en in 1975 ontwerpt de Heezenaar de prinsenmedaille voor Alphons Dassen. Het jaar daarop loopt hij als eenling mee in de optocht. Dat bevalt hem goed en hij blijft dat een aantal jaren doen.

Hoewel Sigismund een bescheiden man is, die voornamelijk op de achtergrond zijn werk doet, krijgt de Federatie hem in de gaten. In 1980 ontwerpt hij zijn eerste federatiemedaille. Deze is zo’n succes dat hij vanaf dat moment elk jaar een nieuwe ontwerp maakt naar een opgegeven motto. Het komt er dus op neer dat de tekenleraar elk jaar het logo voor het nieuwe carnavalsseizoen ontwerpt.

Ontwerpen

Door de jaren heen werd Sigismund de Ranitz regelmatig benaderd door diverse mensen en carnavalsverenigingen om onderscheidingen te ontwerpen. De lijst van creatieve bedenksels van zijn hand is bijna eindeloos, waaruit ook weer blijkt dat hij het carnaval in Eindhoven een warm hart toedraagt. Van zijn hand is de platenhoes van de drie Eindhovense carnavalsliedjes, de medaille van de sociëteit Oud Prinsen Kolderstralen en het logo van het Strijps Kreiefist. Alle drie dateren uit 1983.

Ook 1985 is een productief jaar in creatief opzicht. Sigismund de Ranitz ontwerpt dan de platenhoes van het Eindhovens carnavalsliedje ‘Drupke Gerstenat’, de medaille Dame van Oud Prinsen Sociëteit Kolderstralen, de medaille Pêcherius van de Blauwbuiken en de aankleding van de burgerzaal in het stadhuis voor ’t Bier Elfuurke.

Maar daar houdt de Heezenaar het niet bij. In de jaren negentig bedenkt hij het decor van de vishoek voor de globestraat in de schouwburg, het logo en rugembleem van de Oranjegarde, het logo van de Stadshofkapel de Eendracht uit Eindhoven en de draagspeld ‘de Lampegatter’.

Beelden

Lampegatter   Sigismund de Ranitz   Stationsplein EindhovenMaar de ontwerpen van Sigismund de Ranitz staan niet alleen op medailles of platenhoezen.
In 1982 heeft hij het bekende beeld van "de Lampegatter" op het Stationsplein bedacht. Hiervoor ontving hij de grote Federatiemedaille en werd hij benoemd tot officieel Hofontwerper.

Twee beelden volgden op deze Lampegatter.
In 1986 maakte d’n Beste Mensch een beeldje voor Hans Beekman.
En voor de Rommelpot ontwierp hij in 1999 een beeld met de titel "’t Menneke".

Natuurlijk bestaat de bijdrage van Sigismund aan  het Eindhoven carnaval niet alleen uit zijn ontwerpen. Al sinds 1982 bezoekt hij elk jaar verkleed het Concert Carnavalesk. In september 1984 werd hij gevraagd voor de commissie Federatiebal als opvolger van Maarten van der Waerden en deze functie vervult hij nu nog. Sinds 1988 ontwerpt hij ook de toegangskaarten voor dit bal.

Bij al deze verdiensten is Sigismund de Ranitz ook gewoon een heel gezellige mens, die bij de diverse verenigingen een graag geziene gast is in zijn karakteristieke Haoneschort. Het Eindhovense carnaval dankt in grote mate zijn eigen gezicht aan deze Beste Mensch van 2000.


Artikel: D’n Uitbeller, bijlage nieuwsbladen Groot Eindhoven, 1 maart 2000

Lees 32581 keer Laatst aangepast op woensdag, 09 februari 2022 15:03