1983-02-14 Busstunt met 'De Tweedracht'

Een geslaagde parodie op het Federatieve carnaval is de uitvoering van d’Haone op maandag 14 februari 1983. Op slinkse wijze heeft Hans van Kollenburg de hand weten te leggen op het rijschema van de Federatieve bus, waarmee het Prinselijk gezelschap door Eindhoven toert langs de aangesloten verenigingen. Bij aankomst formeert het gezelschap steevast een pontificale stoet onder aanvoering van ceremoniemeester Pierre Alewijns, om onder de luide tonen van het lied de “Aartshertog Albrecht Marsch”, gespeeld door Stadshofkapel ‘De Eendracht’, naar binnen te trekken. Deze avond zal echter alles een beetje anders gaan.

In een kleine kring wordt de grootste stunt voorbereid, die d’Haone in hun hele bestaan hebben gekend. Buiten het bestuur om, want voorzitter Berry Geerts weet ‘officieel van niets...’. De samenzweerders hebben bij busbedrijf ‘Martens’ een identieke bus weten te huren, als die waarvan de Federatie gewoonlijk gebruik maakt. Het gezelschap uitgekookte Haone zal met deze bus precies dezelfde route rijden als de echte Prinselijke bus … alleen steeds een kwartier eerder.

1983 02 14 Busstunt 03

De groep, onder aanvoering van Frans Dillen als de would-be ‘Piere Alewijns’, zal deze avond een onuitwisbare indruk achterlaten in het Eindhovense carnavalswereldje. Leden van diverse Haone blaaskapellen hebben zich uitgedost als ‘De Tweedracht’,


1983 02 14 Busstunt 01

1983 02 14 Busstunt 02Geert Geerts is verkleed als ‘Stadprins’, met Mark Simkens en Frans Kriesels als zijn adjudanten, en Marijke Simkens en Mieke Simkens in de rol van hofdames. Verder is een groot aantal mensen verkleed als Oranjegarde. En zo trekken ze van feestzaal naar feestzaal, bij de Blauwbuiken, de Lichtstadnarren, de Bolhoedjes en tenslotte de Volders. En het gekke is, dat het bonte gezelschap steeds met alle egards wordt ontvangen. Zouden de verenigingen het verschil echt niet zien? Bij een van de verenigingen wordt hen zelfs vriendelijk gevraagd even te wachten, omdat ze te vroeg zijn. Eerst moet hun dansgarde haar kunstjes nog vertonen, voordat de ‘Stadsprins met gevolg’ naar binnen mag. Bij de Volders gaat het echter fout. d’Haone worden daar herkend.

De Volders nemen de volgende avond wraak. In de Trafalgar Pub, waar d’Haone op dat moment resideren, ontploft achter in de zaal een zware ‘rookbom’. In de herrie, chaos en angst, vluchten veel bezoekers naar buiten. In de grote paniek die ontstaat wordt de complete voorgevel van het etablissement naar buiten gedrukt. De schade is enorm.

Hoe de ‘bom’ er precies terecht is gekomen, is nooit helemaal duidelijk geworden. Geruchten gaan dat de dader ene Th. v.d. H. te E. zou zijn, maar dat is nooit bewezen. Feit is, dat het die avond gelukkig goed afliep. Het had voor hetzelfde geld helemaal verkeerd kunnen gaan. Carnaval kan ook gevaarlijk zijn, dus .... 

Lees 29989 keer Laatst aangepast op woensdag, 07 april 2021 13:07