Intocht Sint Nicolaas

Wat velen niet weten is dat Carnaval en Sint Nicolaas in Eindhoven heel veel met elkaar te maken heeft. Niet alleen de Goedheiligman zelf wordt gerekruteerd uit mensen die hun sporen met carnaval verdiend hebben, maar ook bijna de hele entourage eromheen komt uit carnavalskringen.

Sinterklaas in Eindhoven bannerSterker nog, de hele organisatie van de jaarlijkse intocht van Sint Nicolaas is volledig in handen van d’Haone, of scherper gezegd van Hans en Fransje van Kollenburg. En met Fransje haar vriendinnen van ‘Les Femmes Fatales’ en met Hans de mannen van ‘Ut is maor vur efkes’.

Beide Haonekapellen doen samen als ‘Pieten-Hermenie’ van zich gelden, aangevuld met enkele gastmuzikanten van andere Eindhovense kapellen voor het nodige volume.

2014 Pieten orkest op de bootHoe gaat een en ander die dag in zijn werk? Eerst omkleden en schminken bij de sporthal van de Technische Universiteit. Dan met de bus naar Geldrop. Vervolgens de inwendige mens versterken met belegde broodjes, koffie/thee én schippersbitter drinken in de haven voor de afvaart. En daarna goed samen oefenen op de boot naar Eindhoven, gadegeslagen door langs het kanaal meerijdende ouders met kinderen in de auto en op de fiets of brommer. Dan volgt natuurlijk het dagprogramma met de Sint in het centrum van Eindhoven, waarbij de Pieten-Hermenie voor de muzikale ondersteuning zorgt. Na afloop afschminken in de sporthal en napraten en uitdrinken bij de Stadsherberg.

De eerste keer had men bij de afvaart nog nooit een Sinterklaasliedje gespeeld, maar de vaartocht naar de stad was net lang genoeg om in de haven van Eindhoven het ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en enkele andere Sinterklaasliedjes te kunnen spelen.

De laatste jaren is de organisatie in handen van Leontine, jazeker, de dochter van Hans en Fransje van Kollenburg.

2015 Intocht Sinterklaas Eindhoven

Foto Galerijen

Lees 54434 keer Laatst aangepast op maandag, 06 juni 2022 23:01
Meer in deze categorie: « Naaiavonden 1977 Batte Hertstein »