Zilveren Haon

De Zilveren Haon

Jaarlijks zet de vereniging een of meerdere personen in het zonnetje, voor bijzondere verdiensten, voor markante bijdragen aan het carnavalsgebeuren, enzovoort. Men wordt in dat geval tot Ere-Haon benoemd. De versierselen die daarbij horen zijn een grote ‘Zilveren Haon’. In de beginjaren waren dat 2 tot maximaal 3 Ere-Haone per jaar. Later is dat teruggebracht tot één Ere-Haon, die een persoon dan wel een groep kan zijn. Een groep krijgt ook één grote ‘Zilveren Haon’, die moet rouleren onder de leden, en voor elk lid van de groep een klein ‘Zilveren Haontje’.

Deze Zilveren Haonen zijn in de beginperiode vervaardigd door Leo van Hoof, de vader van Fransje van Kollenburg. Van Hoof werkte destijds als edelsmid bij van Hout Ververgaard in de Rechtestraat in Eindhoven.

Klein zilveren haontjeLater was Jac Moest jarenlang de maker en leverancier van onze grote en kleine Zilveren Haonen.

Volgens de mores van d’Haone is het buitengewoon onfatsoenlijk om te ‘schooien’ om het bijzondere ereteken. Het is meer een kwestie van gekandideerd worden door anderen.

Vanwege het feit dat de Haone geen eigen prins hebben, omdat ze de Stadsprins van Lampegat zien als hun prins, krijgt ook de Stadsprins, meestal bij het bezoek aan het Haone Boere Blaos Festijn, dus tegen het eind van zijn regeerperiode, een Zilveren Haon omgehangen.

En als dank voor hun inzet voor de vereniging krijgen bestuursleden van C.V. D’Haone, na ongeveer 1 jaar in het bestuur gefunctioneerd te hebben, ook een Zilveren Haon.

Zilveren Haon 2Sinds 2006 kent d’Haone een nieuwe jaarlijkse traditie, het ‘Haone-poetsen’ bij het 11-11 feest. Alle bezitters van een ‘Zilveren Haon’, Ere-Haone en (oud-)Stadsprinsen, komen dan bijeen om hun kleinood uitgebreid schoon en blinkend te laten maken bij aanvang van het nieuwe carnavalsseizoen. Ook (oud-)bestuursleden zijn daarbij aanwezig. Zij dragen immers qualitate qua ook een Zilveren Haon.

Lees 74557 keer Laatst aangepast op maandag, 20 december 2021 10:37