Concert Carnavalesk

Een concert carnavalesk was een nieuw fenomeen. Dit evenement deed in 1982 haar intrede en werd geboren uit de behoefte het carnaval op niveau te brengen. Mede in het kader van Eindhoven 750 jaar Stad werd het een prettig en nieuwe element.

Op donderdag 18 februari verzorgde het Brabants Orkest in de Philips Jubileumhal het concert met lichtvoetige 'klassieke' muziek. Voor de organisatie werd een stichting gevormd onder voorzitterschap van Ben van Gelder, die als geen ander de kunst verstond tribunes te vullen. Daarbij ging de FEC niet over één nacht ijs. Het jaar ervoor was men reeds op het Bossche carnavalsconcert ervaring gaan opdoen. Het zou niet niks worden om zo'n dure organisatie, die minstens 'selfsupporting' moest zijn, op poten te zetten. Een ander gegeven was dat het programma - met name het orkest en de solisten - een garantie moest vormen dat het een muzikaal carnavalsfestijn van hoge kwaliteit zou worden. Van Gelder c.s. slaagden erin een publiek op de been te brengen, waarvan minder bevoorrechte dirigenten dan Jan Stulen alleen maar kunnen dromen. Meer dan twee uur lang werd aandachtig geluisterd, geestdriftig geapplaudisseerd, af en toe voorzichtig meegeklapt met de maat van de muziek en soms barstte men zelfs in spontane zang uit. Een groot deel van de bezoekers had zich extra feestelijk uitgedost. De verkleedpartijen voegden een extra dimensie aan het evenement toe. Na het concert volgde onder hetzelfde dak een geanimeerd bal.

Het evenement groeide steeds verder en is nu een niet meer weg te denken element in de Lampegatse carnaval, waar in andere steden het concert carnavalesk roemloos ten onder ging.

Nu, stappen we met zevenmijlslaarzen door de namen en kwaliteiten van de uitvoerenden, door de werken der componisten en hun betekenis. Het Brabants Orkest bestond uit vaklieden, die iedere noot speelden. Het orkest, toen in het luchtige genre, speelde de ouverture uit 'Die Fledermaus' en die van 'Orpheus' in de Onderwereld, respectievelijk van Johann Strauss en Offenbach. Bovendien kwam Het Brabants Orkest met een der mooiste werken van Strauss: 'Der Kaiserwalzer'. Ter afwisseling bracht Tobi Rix twee zware jongens (Haydn en Bach) op het program, op een wijze die men van klassiekers niet verwachtte. Er sprak iets van de carnavaleske geest van het concert uit. Frans Joseph Haydn, een Oostenrijker, moest het doen met de allegro uit Trompetconcert, met Tobi Rix als Toeterix. In de suite Van Bach trad hij als accordeonist op, toen hij zijn bellen bespeelde in de befaamde Serenade van Torcelli. Daniel Wayenberg en Louis van Dijk waren pianisten, die klassieke muziek en modern werk brachten. Onder meer van de Amerikaan Gershwin, vooral bekend door de 'Rhapsodie in Blue' en het Beatlewerk van John Lennon en Paul McCartney. Net als Van Otterloo schuwden Wayenberg en van Dijk de nieuwe vormen niet. De sluiting van het eigenlijke concert bestond uit het Eindhovenlied van Wim Kersten, dat gezongen werd door de Eindhovense zangeres Trea Dobbs.

Het was een gok om voor de avond een entree van f 33,- all in te vragen, maar de bezoekers bleven er niet voor weg. De organisatie lag in handen van Jacques Sol, Theo de Vries, Wim Lenting en Hans Slaats met Ben van Gelder als voorzitter. Die laatste zei na afloop: 'We zijn met de schrik vrijgekomen. De subsidie van "Eindhoven 750 jaar" was natuurlijk een mooie aanjager, maar de realiteit zei dat we carnavallisten naar een concert moesten sturen. En stond dat niet gelijk met mensen die vier dagen dansen en hossen? Achteraf denk ik dat we het programma goed gebracht hebben met koffie bij binnenkomst, vrije consumpties en voor de gekostumeerden prachtige prijzen. Uiteindelijk hadden we 1.600 betalende bezoekers, kwamen met de schrik vrij en waren ervan overtuigd, dat het concert een vaste plaats op het programma van 't Lampegatse carnaval had veroverd.'

Frits van Griensven schreef een jaar later in D'n Uitbeller van 2 februari: Eindhoven weet sinds vorig jaar dat het concert carnavalesk iedereen een grandioze avond biedt. Levenslust tintelt, bruist en sprankelt uit instrumenten, die bespeeld worden door de beste musici. Voor velen gaat een nieuwe wereld, een lusthof van kleur en klank open, die een verrijking van het leven meebrengt.

Foto galerijen

 
Lees 39998 keer Laatst aangepast op maandag, 13 april 2020 11:34