1996-03-17 Halfvasten

1996 Halfvasten Hasselt met onze vaste vriend met de bierviltoortjesNieuw is het Halfvasten-uitstapje, daags na de algemene leden vergadering, naar Hasselt.
Voor hen die het vorig jaar geproefd hebben, het was een onvergetelijke dag. Wanneer nu voldoende Haone en introducés zich aangemeld hebben voor dat uitstapje naar Hasselt, kan het bestuur overgaan tot het huren van een touringcar. De kosten bedragen DFl. 15,00 per persoon.


Er zal dan op zondagochtend 17 maart rond 12:00 uur vanaf Palermo vertrokken worden en in de late avond (20:00 uur) teruggereisd worden naar Eindhoven.
Opgave voor deze Haone-reis op de Haonemarkt bij Climmy de Jong.

Zoals je hierboven kunt lezen gingen we vanaf midden jaren 90 met Halfvasten zogezegd ‘op excursie’ naar onze zuiderburen, en dan met name naar Hasselt.

Want in die tijd werd er in Lampegat met Halfvasten helemaal niets georganiseerd, waar wij als Haone naar toe wilden.
Dat is een aantal malen met een bus gebeurd (zie o.a. de foto’s uit 2001), maar soms ook gewoon met particulier vervoer, als we de bus niet rendabel vol kregen.
Want de echte diehards gingen natuurlijk toch.

Maaseik   het heilig WAMMESVanaf 2003 verwisselden we Hasselt met Maaseik, waar het ook prima toeven was, met eveneens een indrukwekkende carnavaleske stoet, veel vertier, het nodige gerstenat en natuurlijk de echte Belse friet-met, als afsluiting van de middag.
Zie de foto galerijen onder aan dit artikel voor de beelden.

Vanaf 2002 werd er in Lampegat eindelijk met Halfvasten iets nieuws, iets leuks georganiseerd, de Prinsenwaog bij of in het Stadspaviljoen. Dus vanaf toen moesten we kiezen, als beide activiteiten in hetzelfde weekend vielen, wat wel eens gebeurde. Gelukkig wisselden de Belgen soms het Halfvastenweekend met het weekend ervoor of erna en konden we zelfs twee keer Halfvasten vieren.


Anekdote over Halfvasten uit de oude doos:

Vele jaren eerder, waarschijnlijk zo rond 1977 of 1978 (dat hebben we niet kunnen achterhalen, want er zijn helaas geen foto’s van), zijn er ook al Haone naar de Halfvastenstoet in Maaseik geweest. Het betrof toen de Haonehermenie ‘Ut is maor vur efkes’, met aanhang, die gewoon voor de lol, zonder hun instrumenten, naar Maaseik afreisden. Ergens die middag verzeilde het complete Haone gezelschap in een van de etablissementen op de centrale markt van Maaseik, om gezellig een pintje te pakken. Heel toevallig was daar ook een hermenieke uit Maastricht, die probeerden om de aanwezigen met hun muziek te vermaken. Maar gezien het feit dat het blijkbaar een beginnend hermenieke was, kwam er wel stevig geluid uit, maar niet erg toonvast. Dat moest beter kunnen, dachten de jongens van ‘Ut is maor vur efkes’. Dus leenden zij de instrumenten van het hermenieke en trokken zich terug in een ruimte naast de grote zaal, achter gesloten schuifdeuren. Na kort overleg over de te spelen nummers gingen de schuifdeuren open en speelden ze de sterren van de hemel. Na elk nummer gingen de schuifdeuren dicht en even later weer open voor het volgende nummer. Het werd een daverend succes. Met achteraf natuurlijk een drankje voor de leden van het Maastrichtse hermenieke, voor het mogen gebruiken van hun instrumenten.

Foto galerijen

Lees 37907 keer Laatst aangepast op donderdag, 06 januari 2022 22:59
Meer in deze categorie: « 1996-02-19 1e Malle Maandag Middag