Federatiebal

Het Groot Federatiebal

Wat is het Groot Federatiebal? Tijdens het Federatiebal wordt afscheid genomen van de oude Stadsprins(es) en de nieuwe Stadsprins(es) onthuld. In de verschillende zalen van het Parktheater treden de hele avond verschillende bands, kapellen en artiesten op. Het is een avond van zien en gezien worden en voor heel veel Lampegatters de eerste avond dat ze hun neie pèkske kunnen laten zien.

De huidige Stadsprins(es) loopt de hele avond samen met Stadshofkapel de Eendracht trap op trap af, zaal in zaal uit. Voor de laatste keer kan hij/zij nog genieten van zijn/haar rol en in het middelpunt van de belangstelling staan voordat hij/zij weer in de alledaagse anonimiteit verdwijnt.

Stadsprins + gevolg   schaduwbeeldEven voor twaalf uur verzamelen zo’n tweeduizend carnavalsvierders zich in de foyer en op de trappen van het Parktheater om zo het beste zicht te hebben op het balkon en niets van de show te missen. Om iets over twaalf, als er afscheid is genomen van de oude prins(es) is het tijd voor de “Neie” om zich samen met zijn/haar gevolg bekend te maken en zo een einde te maken aan maanden van speculatie over wie de “Neie” zal gaan worden. Na de wisseling van de Stadsprins(es) gaat het feest natuurlijk nog door en trekken de “Neie” en gevolg met de Eendracht door het Parktheater om zich van dichtbij te tonen aan alle bezoekers.

Het Groot Federatiebal is het feest dat je niet mag missen. Maar let op! Er zijn maar 2.850 kaarten beschikbaar en de afgelopen jaren was het Federatiebal al snel uitverkocht, dus koop je kaartjes op tijd.

Het fabuleuze thema van het Federatiebal

Wat trek ik aan? Waar gaat dit feestje over? Ben ik niet overdressed? Voor al dit soort vragen hebben wij de ideale oplossing: ons thema. Jullie zullen je afvragen hoe komen jullie nou aan zo’n thema? Dat leggen we hieronder uit.

Het Federatiebal is het feestje van de oude maar vooral ook van de nieuwe Stadsprins(es). Iedere Lampegatse Stadsprins(es) krijgt bij zijn/haar aantreden zijn/haar eigen jaarmotto mee, dit motto wordt gebruikt op de medaille van de Stadsprins(es), in de optocht en (als het goed is) in de officiële Lampegatse carnavalskraker.

Ludovieckus logoHet motto voor de prins (Stadsprins Ludovieckus) voor dit jaar (2020) is: “Allicht de Schônste”. Wij als Federatiebal nemen dat thema natuurlijk niet zomaar één op één over, wij geven onze eigen draai eraan. Voor dit jaar is het thema van het Federatiebal dan ook geworden:

“Douze Points”

Je mag je compleet uitleven op het thema en voor de best verklede Solo, Duo en Groep bezoekers wacht bij onze jury eeuwige roem, gratis toegang voor het Federatiebal 2021 (of 2022?) en een theaterbon. Maar het blijft natuurlijk carnaval en uiteindelijk is iedereen, in wat voor pèkske dan ook, heel erg welkom.

1975 Federatiebal   PrinsenwisselingC.V. D’Haone en het Groot Federatiebal

Hoe in het verleden de relatie van D’Haone met het Federatiebal was en waarom, staat uitgebreid beschreven in het artikel over de FederatieBal Terreur Groep.

Maar dat neemt niet weg dat we toch altijd nauw betrokken waren bij het Federatiebal en ook veelvuldig meededen met allerlei activiteiten rondom en tijdens het feest.


Federatie 2013 ereleden Leo SigismundOm een paar voorbeelden te noemen, Hans Slaats was, vanaf het allereerste begin, jarenlang betrokken bij de organisatie van het Federatiebal en Rob van Tuijl heeft het secretariaat van de commissie Federatiebal beheerd totdat Leo van der Voort het van hem overnam. Daarnaast waren zowel Maarten van der Waerden als Sigismund de Ranitz vele jaren de ontwerpers op de achtergrond van het Federatiebal.

2001 Federatiebal
En vele Haone, individueel dan wel als groep of kapel deden mee met het thema, verkleedden zich en voerden een daarbij bijbehorende act op. Vermeldenswaardig zijn daarbij "’t Kastje", met hun jaarlijkse traditionele bijdrage als groep, de Haonekapel “We doen wa we kenne” met hun live optredens en zeker niet te vergeten D’Haone Hermenie “Ut is mar vur efkes” met hun speciale aangeklede / ‘muzikale’ bijdragen.


Federatiebal Dook en Hans 02Maar ook vele andere Haone waren uiterst creatief in hun toepasselijke outfit (zie Dook Pulles en Hans van Kollenburg hiernaast), vaak met een act. En dit alles niet zonder succes. Vele prijzen werden in de wacht gesleept, al was dat nooit de opzet. Het plezier van het vermaken van andere Federatiebalgangers, en de eigen lol daarbij stonden altijd voorop.

Vele foto’s van bovengenoemde feestelijke uitingen zijn terug te vinden via de links hieronder en in de galerijen via de jaarbladen in deze HAONEPEDIA, onder het kopje ‘Jaar in het kort’ - Federatiebal.


Samengesteld op basis van de tekst op de website van het Federatiebal (anno 2020), aangevuld met een specifiek stukje tekst over C.V. D’Haone.

Foto galerijen

Lees 30991 keer Laatst aangepast op vrijdag, 01 maart 2024 16:08
Meer in deze categorie: « Fietsen Ellen Schoumacher »