1966-11-12 Eerste 11e van de 11e feest

Op 12 november 1966 vieren d’Haone hun eerste carnavalsfeest. Ze verzamelen zich in Café Restaurant Oud Eindhoven aan het Stratumseind 63, om daarna ‘en groupe’ naar het 11e van de 11e bal van de Volders te gaan. Ze worden daar ontvangen door de Prins, de Raad van Elf en de hofkapel van de Volders. In de convocatie staat: ‘Iedere Haon komt op het bal gratis binnen mits hij of zij in haonekiel deel uitmaakt van de groep die daar om elf over elf binnentrekt’. Het bestuur voegt daar fijntjes aan toe: ‘Het valt niet moeilijk te begrijpen, hoe belangrijk dit eerste optreden van d’Haone voor de naam van de vereniging zal zijn’.

Een week later, op 19 november, houden d’Haone dan hun eerste eigen carnavalsfeest in Café Restaurant Stad Rotterdam aan de Eindhovense markt. Het feest staat onder muzikale leiding van de in Breda zeer bekende boerenkapel de ‘Leutgadommers’.

1966 Seth Gaaikema ontvangt haonekiel en zilveren haonDe speciale gasten die avond zijn de Prins, Raad van Elf, de kapel en de dansmariekes van de Volders. Als ‘s middags de ballonnen worden opgeblazen heeft de eigenaar van Stad Rotterdam er helemaal geen vertrouwen in. ‘Het wordt niks vanavond!’

De grote achterzaal heeft een capaciteit van 400 mensen. Er komen er echter 150. Maar het wordt gezellig, heel gezellig zelfs. ‘Die 150 mensen, dronken voor 400’, zal de eigenaar een dag later zeggen.

Seth Gaaikema die in Eindhoven is vanwege de theatershow ‘Houdoe Philipine’ in het kader van het 75 jarig jubileum van Philips, zingt er ‘s avonds het lied ‘Zit er nog bier in de kraone, want vanavond komme d'Haone’. Gaaikema zal die avond de eerste Ere-Haon worden.

 

1967 OnderscheidingOp het feest worden ordes verkocht in de vorm van kleigebakken Haontjes, tegen een prijs van fl. 1,50. Deze Haontjes zijn gemaakt door Lou Manche van pottenbakkerij ‘De drie Poortjes’ uit Best.

 
 
Lees 53338 keer Laatst aangepast op maandag, 31 oktober 2022 11:52
Meer in deze categorie: 10 Landelijke aandacht »